Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_TORONY.jpg

Ha érdekel az ókor, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy, kik éltek előtted Maros megye területén, ne habozz! Találj magad mellé két társat és egy segítőkész tanárt, töltsd ki a regisztrációs űrlapot, és méresd meg magad a Dacia keleti limeséről szóló vetélkedőn!

A beiratkozási határidő: 2013. november 11.-17.

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_probaa3.jpg

A harmadik és egyben utolsó heti próba ismét a csapatok kreativitását valamint történelmi ismereteit veszi igénybe. Ezúttal egy reklámfilmet kell készítenetek a honlap felső részén található grafikai felületen elrejtett tárgyak egyikéről. Az elkészült videó állományt december 8.-ig (24 óráig) küldhetitek be. A filmeket egy internetes videómegosztó portálra (www.youtube.com, www.vimeo.com, www.trilulilu.ro stb.) tölthetitek fel, ahonnan a film linkjét a verseny honlapjára kell majd átmásolnotok. Ha nehézségetek merül fel a filmek feltöltési folyamata alatt, kérünk, lépjetek kapcsolatba velünk, és mi majd segítünk a választott videómegosztó portál által előírt szükséges lépések elvégzésében. A filmeket küldhetitek egyenesen nekünk is, és mi azt feltöltjük verseny honlapjára. Abban az esetben, ha a filmeket nem sikerül csatolnotok az emailbe, mert méretük meghaladja a 25 MB-ot, ajánljuk figyelmetekbe a különböző fájlküldő szolgáltatásokat, mint a www.wetransfer.com. Használata nagyon egyszerű: lépjetek be a www.wetransfer.com oldalra, töltsétek fel az állományt az Add files gombot megnyomva, tüntessétek fel a címzett email címét (Friend's email) és a tiéteket (Your email), írjátok be csapatotok nevét a Message rubrikába, és nyomjátok meg a Transfer gombot. Abban a pillanatban, amikor a csatolt állományt az alkalmazás a címzett címére átküldte, értesítést kaptok emailben.

A második heti próba eredményeit december 6.-án tesszük közzé. A pontozási kritériumok továbbra is az első heti próba pontozásánál figyelembe vett kritériumok maradtak. Ne feledkezzetek meg az állandó próbáról sem! Az állandó próba megoldásait december 8.-ig (24 óráig) tölthetitek fel.

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_proba-magyar.jpg

A sikeresen vett első próba után, amely során a marosvécsi, mikházi vagy sóváradi katonai táborokban állomásozó csapat katonájaként kellett levelet írnotok, íme, megérkezett a második heti próba feladványa is. Az előző heti próbára beérkezett megoldásokat a négytagú zsűri egy hét alatt kiértékeli, és november 29-én közzéteszi a verseny honlapján. A kiértékelés alapjául szolgáló szempontok a következőek: 1. mennyire alaposan dokumentálódtatok a témával kapcsolatban (történelmi hitelesség)? (8 pont); 2. mennyire kreatívan álltatok a próbák teljesítéséhez? (7 pont); 3. a szövegek formai kidolgozottsága (5 pont).

A második próba egy új kihívással szembesít benneteket. A feladatotok ez alkalommal, hogy egy A3-as méretű népszerűsítő plakátot készítsetek, amelyben a mikházi római katonai tábort reklámozzátok. Megoldásához ne hagyjátok parlagon kreativitásotokat, de azért a történelmi háttér-információkról, hitelességről se feledkezzetek meg! Van egy hetetek (2013. december 1., 24 óráig), hogy kreatív munkátokat feltöltsétek a verseny honlapjára. Ja, és közben ne feledjétek, hogy az állandó próba versenyszámainak megoldását a verseny teljes időtartama alatt bármikor feltölthetitek.

Jó munkát!

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_probak_20131118-001836_1.jpg

2013. november 18-án, hétfőn elkezdődött a Limes Online vetélkedő. Az első heti próba feladványát és az állandó próba kérdéseit a résztvevők a verseny honlapján, a „PRÓBÁK” menüpont alatt érhetik el. Míg az első heti próba megoldásának feltöltésére egy hét áll a versenyzők rendelkezésére (a beküldési határidő: 2013. november 24., vasárnap, 24 óra), addig az állandó próba válaszait a verseny teljes ideje alatt feltölthetik a résztvevők (a beküldési határidő: 2013. december 8., vasárnap, 24 óra). Jó versenyzést! Jó szórakozást

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_noutatikep.jpg

Ahhoz, hogy részt vehess a vetélkedőn, regisztrálnod kell. Ezt a weboldal fejléce fölötti „Fiók létrehozása” gomb megnyomásával kezdheted el. Ha rákattintottál a gombra, akkor megjelenik a regisztrációs űrlap, majd miután ezt kitöltötted, nyomd meg az űrlap alján lévő „Regisztrálás” gombot.

Ezt követően kapsz egy emailt, amiben vissza kell igazolnod, hogy érvényes email címet adtál meg. Miután az emailben rákattintottál az érvényesítési linkre, meg kell várnod, amíg a vetélkedő szervezői elfogadják a jelentkezésed. A várakozási időt igyekszünk a lehető legrövidebbre csökkenteni. Ha elfogadtuk a jelentkezésed, akkor emailben értesítünk. A jelentkezést elfogadó emailt a regisztráló személy email címére küldjük. A verseny teljes ideje alatt ez a személy lesz felelős a szervezők és a csapat közötti kapcsolattartásért. Az első belépésnél ki kell töltened a profilod adatait, majd ezután kedvedre barangolhatsz az oldalon, befejeződött a regisztráció.

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_felkialto.jpg

Kedves résztvevők, néhányotoknak nehézséget okozott az első heti próba megfejtéseinek feltöltése. Szerencsére végül mindnyájatoknak sikerült megoldani a feladatot. Ebből okulva, röviden leírjuk a második heti próba feltöltésének lépéseit.

Először vigyétek a kurzort a főmenü PRÓBÁK gombjára, majd a legördülő almenüsorból válasszátok ki a 2. HETI PRÓBA gombot. Ide kattintva érhetitek el a próba leírását és az általunk feltöltött segédanyagokat, melyeket a képekre kattintva tölthettek le.  A leírás alatt, a képek felett lévő Képek jegyzéke:(összes letöltése) gombra kattintva letölthetitek az egészet egyszerre. Amikor elkészültetek a megoldással, munkátokat  .psd, .cdr, .pdf, .png, .jpg, .tiff vagy .gif formátumú fájlként mentsétek el. Majd az oldal alján lévő File beillesztése gomb megnyomása után válasszátok a Média feltöltés  opciót, és az előre ugró ablakba, egyszerűen a bal egérgombot lenyomva tartva, húzzátok be a csatolni kívánt fájlt. Ezután az ablak jobb felső sarkában lévő zöld színű Beillesztés gomb megnyomásával csatolhatjátok a fájlt. Mielőtt a Beküldés gombot megnyomva elküldenétek megfejtéseiteket, ne felejtsétek el megadni a csapat nevét, az Add meg a csapatod nevét mező kitöltésével.

Az EREDMÉNYEK gombra kattintva érhető el az eredménytáblázat. Természetesen ez csak az első heti próba kiértékelése után lesz aktív, legkésőbb 2013. november 29-én. Addig is a beérkezett megoldásokat megtekinthetitek az EREDMÉNYEK gomb alatt elérhető I. HETI PRÓBA  gomb megnyomásával. Itt módotokban áll kommentek formájában megosztani a véleményeteket, melyek a szervezők jóváhagyása után megjelennek az oldalon. Figyeljetek oda, hogy bejegyzésetek tartalma illetve hangneme ne ütközzön a verseny szabályzatába. Erről bővebben a SZABÁLYZAT menüpont alatt olvashattok.

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_noutati7_20131214-135619_1.jpg

A szervezők ezúton szeretnének gratulálni minden résztvevőnek, aki végigjátszotta a vetélkedő mindhárom hetét. Az EREDMÉNYEK fül alatt megtekinthető a végleges eredménytáblázat. Az első helyen a Gladius csapat, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai végeztek. A dobogó második fokára a szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport diákjaiból alkotott Nagy Konstantin Angyalai csapat állhatott fel. A bronzérmet a szintén a szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoportból érkező VI. Cohors: a „Fiatalok legjava" kapta. Az első három helyezett mellett, akik nyereménye egy egy tanulmánykirándulás, a zsűri különdíjában részesült az Aurelianus lányai csapat. A támogatók különdíját pedig a Határvédők csapata nyerte el. Mindkét csapatot a szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport tanulói alkotják.

A fent említett csapatok, a szervezők és a sajtó részvételével, hétfőn 2013 december 16-án, 18 órai kezdettel a marosvásárhelyi vár területén lévő Történeti és Régészeti Múzeum épületében (régi sorozóközpont, első emelet) kétnyelvű díjkiosztót tartunk.

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_limeHu.jpg

2013 december 16-án, 18 órai kezdettel a marosvásárhelyi vár területén lévő Történeti és Régészeti Múzeum épületében ünnepélyes keretek között lezajlott a verseny díjkiosztója, mellyel hivatalosan lezárult a vetélkedő. A vetélkedőre 30 csapat nevezett be, melyeknek majdnem 70 százalékuk az összes próbát teljesítette. A végső eredmények megtekinthetőek a honlapon az EREDMÉNYEK fül alatt. A Maros Megyei Múzeum által szervezett rendezvény széles körű sajtóvisszhangot kapott.

A szervezők a Római Limes Útvonal projekt és a Maros Megyei Múzeum nevében gratulálnak a díjazottaknak és a versenyben résztvevő összes csapatnak, valamint ezúttal kívánnak áldott ünnepet és sikerekben gazdag új esztendőt!

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_kep4.jpg

A 2013. november 11. – 17. között tartó nevezési időszak alatt összesen 43 csapat jelentkezett be a versenyre. Ezek közül 12 csapat a román nyelvű és 31 a magyar nyelvű versenyen vesz majd részt. A verseny honlapján elérhetőek az első heti- illetve a három hétig tartó állandó próba feladatai. Az első heti próba alkalmával a csapatoknak egy, a Marosvécsen, Mikházán vagy Sóváradon állomásozó római segédcsapatban szolgáló katona bőrébe kell bújniuk. Feladatuk, hogy római katonaként egy levelet írjanak, legfeljebb 1000 szó terjedelemben, rég nem látott családtagjaiknak, szeretteiknek. A levél megírásához illetve a weboldalra való feltöltéséhez a versenyzőknek egy hét áll a rendelkezésükre (2013. november 18-24., 24 óráig).

A verseny honlapján az állandó próba kérdései és feladványai is elérhetőek. A tíz feladványból álló állandó próba a római katona mindennapi életére, a daciai római lelőhelyek népszerűsítésére vonatkozó kérdésekből áll. A versenyzőknek többek között egy római közmondást illusztráló karikatúrát kell készíteniük két római katona szereplésével, de a feladatok között szerepel egy hadi jelvény vagy csapatzászló elkészítése is a marosvécsi, mikházi vagy sóváradi római katonai táborokban állomásozó csapatok számára. Emellett a római Dacia tartományra és a római katonaságra vonatkozó kérdésekre is meg kell felelniük. Az állandó próba megfejtéseit a csapatok a verseny teljes időtartama alatt feltölthetik a verseny honlapjára. A heti próbákra beérkező megoldásokat a négytagú zsűri egy hét alatt kiértékeli, és közzéteszi a weboldalon.

b2ap3_thumbnail_noutati7.jpg

Kedves résztvevők! Közzétettük a második heti próba eredményeit. Szeretnénk ismét gratulálni nektek kreatív hozzáállásotokért, és a próba megoldásánál tanúsított komolyságotokért. Az általatok készített plakátok kitűnően alkalmasak a mikházi római katonai tábor népszerűsítésére. Ahogy bizonyára jól tudjátok, a Limes Online verseny lassan a végéhez közeleg. Ezért arra kérünk benneteket, hogy ne feledkezzetek meg az állandó próba megoldásairól sem, melyeket a harmadik heti próba megfejtéseivel együtt vasárnapig, december 8-ig, 24 óráig tölthettek fel a verseny honlapjára.
További sok sikert!

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_noutati7.jpg

 

Kedves résztvevők!

Ezúton szeretnénk gratulálni nektek a sikeresen teljesített első heti próbához. Római katonákhoz méltó módon birkóztatok meg a feladattal, tanúságot téve egyúttal kreativitásotokról is. Ezzel igencsak megnehezítettétek a zsűri feladatát. Örömmel tudatjuk veletek, hogy az elérhető maximális összpontszám csaknem 80,5 %-át nyertétek el. Külön gratulálunk az első heti versenyszám három legtöbb pontszámát elért csapat, a 1. Gladius; az 2. Aurelianus Lányai és az VI Cohors: A „Fiatalok Legjava" valamint a 3. Szféra játékosainak. A többi csapatnak sincs ám oka a csüggedésre, hiszen a szoros versenyben még sok minden változhat. A hátralévő heti próbák illetve az állandó próbák során szerzett pontszámok a végső eredményt még teljesen megváltoztathatják.

Figyelem, azok a csapatok, akik az első heti próba megfejtését elmulasztották feltölteni a honlapra, nem estek ki a versenyből, csupán kevesebb pontszámmal folytathatják a vetélkedőt. Bátorítunk minden hasonló helyzetben levő csapatot a verseny folytatására. A következő próbák illetve az állandó próba megfejtéseit továbbra is a verseny előírásai szerint tölthetitek fel!

A csapatok által elért pontszámokat megtekinthetitek az EREDMÉNYEK menüpont alatt, ahol egy eredményeket összesítő táblázatot fogtok látni. A táblázat fejlécében a CSAPATOK vagy a VÉGSŐ PONTSZÁM rubrikára kattintva az elért eredmények automatikusan növekvő sorrendbe rendeződnek.

További jó versenyt, jó szórakozást és jó munkát kívánunk minden kedves versenyzőnek!

Beküldve - -

b2ap3_thumbnail_felkialto_20131127-113654_1_20131212-115025_1.jpg

Kedves résztvevők! 2013 december 8-án éjfélkor véget ért a Limes Online vetélkedő. Ezúttal szeretnénk gratulálni és köszönetet mondani a kitartásotokért, minőségi munkátokért. Reméljük, hogy ez a három hét felkeltette az érdeklődéseteket a római kor, illetve a Maros megyei limes szakasz iránt. Ha a jövőben bármilyen kérdésetek van a témával kapcsolatban, nyugodtan fordulhattok hozzánk.

Ahogy már megszokhattátok, az eredményeket pénteken, 2013. december 13-án tesszük közzé. Hétfőn, 2013. december 16-án díjkiosztóra kerül sor. A díjkiosztóról bővebben az érintett csapatokkal konzultálunk. A nyeremény kirándulásokra tavasszal kerül sor. A pontos időpontokról az érintettekkel egyeztetünk.

Köszönjük a részvételt!