Szféra csapat

Beküldve - -

Római légió és a segédcsapatok 

A segédcsapatok katonái, mikor a harcba küldik őket, különféle seregekből érkeznek és így nincsenek összehangolva sem fegyelmezettség, sem katonai ismeretek  tekintetében. Más-más harcszabályok, fegyverhasználati gyakorlat van közöttük érvényben. Természetes tehát, hogy nehezebben jutnak győzelemre. Nem tudják egyöntetűen teljesíteni a parancsokat azok, akik megelőzőleg nem voltak kiképezve.

Ha viszont ezeket a csapatokat rendszeres és sokoldalú gyakorlatozással csaknem naponként edzik, nem közönséges módon segíthetnek. Mert a segédcsapatokat mindig könnyűfegyverzetűek gyanánt csatolták a légiókhoz a harcrendben, úgy, hogy a harcban inkább támaszul, mint élvonalbeli segéderőként szolgáltak.

A teljes számú cohors-szal rendelkező légió azonban, amely a nehézfegyverzetűeket hasonlóképpen a  egyetlen anyakönyvben egyesíti; amely összeforrottan  dolgozik a tábor erődítésén, képez harcrendet, harcol és nem szorulván semmiféle külső támaszra, minden szempontból tökéletes: ez a légió bármilyen ellenséges tömegen felül szokott kerekedni. Bizonyítéka ennek a római nagyhatalom, amely légióival annyi ellenséget győzött le, amennyit éppen akart.

RMAI-LGI-S-A-SEGDCSAPATOK.docx

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég szombat, 16 november 2019