gladiator

Beküldve - -

A Légiós és segédcsapatbeli kataona közötti különbség

A légiós katona a római hadsereg alapegysége volt. A köztársaság idejében általános hadkötelezettség volt, ami azt jelentette , hogy 16 és 46 éves férfiaknak kötelező volt a légióba lépni.

KR.e 107-ben Marius katonai reformja következtében a férfiak önkéntes alapon vonultak a légióba.Zsoldot kaptak a katonák. A légiós katona polgárjoggal kellett rendelkezzen. A légiót erősittő katona fizetése jóval nagyobb volt mint a segélycsapatban szolgáló katona bére.Ám a katonák a nekik juttatott zsold felét letétbe helyezték a jelvényeknél es ott saját maguk őrizték, nehogy a sátorközösség tagjai dőzsölésre vagy haszontalan dolgok vásárlására pazarolják el.Az élelmiszer ellátásuk is bőségesebb volt.

A gyalogosoknak havonta 2/3 attikai medimnosz búzát, a lovagoknak 7 medimnosz árpát. A szövetséges gyalogosok ugyanazt kapták, mint a rómaiak, a lovasaik pedig 1 1/2 medimnosz búzát és 5 medimnosz árpát mindezt díjtalanul. „A rómaiak azonban a nekik jutatott élelemért és ruházatért és a szükség esetén kiutalt fegyverekért térítéssel tartoznak, amelyet a quaestor a zsoldjukból von le."

A felszerelésük is jobb volt :a légiók a pajzsokon kívül a páncélokkal és az ércsisakokkal is tündököltek, úgy annyira, hogy az íjászok bal karját is felpáncélozták, a pajzsos gyalogosoknak pedig nemcsak pikkelypáncélt és ércsisakot, de jobb alsó lábszárukon még lábvértet is kellett viselniük. Így voltak felvértezve azok, akiket az első csatasorban princepseknek, a másodikban hastatusoknak, és a harmadikban triariusoknak neveztek. A gyalogságnál használatos hajítófegyvert pilumnak nevezték. Vékony, kilenc hüvelyknyi (kb. 22 cm), vagy egy lábnyi (kb. 30 cm) hosszú horgos vasheggyel volt ellátva, hogyha a pajzsba fúródott, ne lehessen kiszakítani; ha ügyesen és erőteljesen hajítják, a páncélinget is átüti.

A segélycsapatbeli katonák a római birodalom által elfoglalt területekről származnak. Ők nem rendelkeztek római polgárjoggal,csak 25 év katonai szolgálat után kérhették ezt a jogot a Civitas Romanat A zsoldjuk kevesebb volt mint a légiós katonáké. 25 év katonai szolgálat után kapták meg a veteráni státuszt,valamint pénzbeli jutalomban is részesültek: 2000 dénárban.Ám különleges hőstettek esetén egyből megkapták a római polgárjogot.

Trci.docx

Mi vagyunk a Gladiatorok nevezetu csapat.Kincses Kriszta, Domokos Zsofia es Simonfi Zsuzsanna. A IX.C osztaly tanuloi. Mi a szovatai Domokos Kazmer Liceumot kepviseljuk. Nagyon kivancsiak vagyunk a versennyel kapcsolatban ,ezert is probalkoztunk meg vele. Elszantan hisszuk hogy tudasunk elegendonek bizonyul ahhoz hogy megnyerhessuk ezt a versenyt, es nem hadjuk sem tanarunkat sem liceumunkat cserben.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég szombat, 16 november 2019