Octavianus Katonái

Beküldve - -

 

Mivel a leleteknek csupán aprócska töredékén találtak azonosításra megfelelő jeleket ezért a római katonai felszerelések minden kétséget kizáróan egy egy egységhez vagy fegyvernemhez kapcsolhatóak. Éppen ezért a légiókban és segédcsapatokban szolgálók ruházata és fegyverzete közötti különbségről jelemzően az emlékműveken és síremlékeken látható ábrázolásokra alapozva alkothatunk képet.

A legionáriusok mind lemezpáncélt és hajlított négyzögletes pajzsot hordtak míg a segédcsapatok katonái hosszabb , gyűrűs páncélingben gyakran térdnadrágban és lapos , ovális pajzzsal a kezükben harcolnak.A nehézlégiós pajzs téglalap alakú, gömbölyített formájú volt. A segéd légiós csapatoké könnyű, ovális, gömbölyű vagy hatszögletű volt. A legionáriusok harci fegyvere egy nehéz dobó dárda volt (pilum). A közelharcban rövid kardot (gladius) és tőrt (pugio) használtak.

Tehát páncélzati és ruházati különbség volt a legionárus és a segédcsapatban szolgáló katonák között.

Bokor Zsolt , Pal Szilard , Lukacs Zsolt - A Domokos Kazmer Líceum X.B osztályának tanulói vagyunk , matematika-informatika szakon végezzük tanulmányainkat , szeretjük a történelmet is , ezért a tanárunk ajánlására beneveztünk erre a versenyre.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég szombat, 16 november 2019