Aurelianus lányai

Beküldve - -

A pilum a nehézgyalogság támadó fegyvere volt, amit az ellenség fele hajítottak. Az első két sorban álló katonák használták. Két féle pilum létezett, egy nehéz pilum és egy könnyű pilum, a nehéz pilumot 30m hosszúságra dobdák és a könnyű pilumot pedig 15m-re használták. A pilum egy 1,5m-ből álló fanyélen egy 1m hosszú nyársszerű fémhegyből állt. A két rész találkozásánál, egy facsapot helyeztek el, amelyik a dobásnál eltörött és a fémrész az ellenség pajzsába maradt, így az ellenség letette a pajzsát, mivel nehéz volt és pajzs nélkül harcolt tovább.

b2ap3_thumbnail_pillum1.jpg

 

A lándzsa egy nehézfegyver amit döfésre használtak. A harmadik sorban lévő triariusok, idős és tapasztalt katonák használták. Kr.u. a 3-dik században a pilumot felváltja a lándzsa, ezt a görögöktől vették át. A rómaiak a régi hoplita lánzsát használták ami volt a görögöknek. A lándzsa használata és hasznossága a fegyver sokoldalúságának, olcsóságának, könnyű használatának és hatásosságának köszönhető.

b2ap3_thumbnail_pillum2.jpg

II.docx

A szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport X.B osztályos tanulói vagyunk. A csoportot alkotó tanulók Káli Bettina, Farkas Júlia-Dorottya és Kacsó Szidónia.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég vasárnap, 09 augusztus 2020