Octavianus katonái

Beküldve - -

A pilum egy kb. 120 cm hosszúságú fanyélből és az ehhez csatlakozó vékony vasrúdból állt , melynek vége gúla alakú hegyben végződött. Nehéz fegyver volt. Hatalmas átütőerővel rendelkezett , amikor elhajították. A fegyver hajítótávolsága nem haladta meg a 30m-t.

A gyalogság első két vonala pilummal volt felfegyverkezve , a harmadik vonalban felálló triariusok viszont továbbra is a régi hoplita lándzsát használták.

Amíg a pilummot hajításra használták , addig a lándzsát döfésre. A Pürrhosz elleni háborúban a princepsek is lándzsával harcoltak , melyet két kézzel tartottak maguk elé. Ez meglehetősen furcsán hangzik , hiszen nehéz elképzelni , hogy , aki ilyen fegyverrel küzd , hogyan tudja használni mellette a szokásos méretű római pajzsot. Mindenesetre néhány tudós a fentiek alapján úgy véli , hogy eredetileg a gyalogság mindhárom vonala lándzsával harcolt és a pilum átvétele egy hosszabb , fokozatos folyamat része volt.

Bokor Zsolt , Pal Szilard , Lukacs Zsolt - A Domokos Kazmer Líceum X.B osztályának tanulói vagyunk , matematika-informatika szakon végezzük tanulmányainkat , szeretjük a történelmet is , ezért a tanárunk ajánlására beneveztünk erre a versenyre.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég kedd, 21 január 2020