Gladius

Beküldve - -

Salve öcsém,

Hogy megy sorod drága Orgetorix? Remélem nem apadtak ki Aquitania hűvös forrásai. Ígéretemhez híven beszámolok neked a katonaságban megélt eddigi élményeimről.Édesanyánk hogy érzi magát? Add át neki üdvözletem, közöld vele, hogy a tábori élet jobb, mint az otthoni. Élelmet, ruházatot és megfelelő fegyverzetet biztosítanak, emellet rendszeresen kifizetik a zsoldunkat is. 

Tavaly volt egy összecsapásunk a barbár dák hordákkal, engem pedig az első sorba osztottak be. A csatában a centurio mellett küzdöttem, aki a harcot követően beneficiarusnak nevezett ki. Ennek köszönhetően mentesültem a nehéz feladatok alól, mint például az éjszakai járőrözés. Most már több feladatom van, de ugyanakkor a zsoldom is megnövekedett. A pénzem nagyrészét félreteszem, csak borra és lányokra költök. Időm nagyrészét arra szentelem, hogy az újoncokat kiképezzem. Célom, hogy fegyelemre szoktassam őket. Napi rendszerességgel tartunk hadgyakorlatokat.

Egy ideje a kihágások megtorlása is az én feladataim közé tartozik. Számtalan gall honfitársamat kellett megkínoznom, ez nagy szomorúsággal töltött el. Ilyenkor könnyen úrrá lesz rajtam a római gyűlölet és a honvágy. Időnként eszembe jut népünk dicső hőse, Vercingetorix, aki bátran kiállt szabadságunkért. Gyakran elképzelem, milyen lehetett az akkori gallok mindennapi élete. Egy nemes cél érdekében a legszebb harcolni. Erre gondolva, szánalmasnak tartom azt, hogy zsoldért és anyagi javakért harcolok Dáciában a rómaiak parancsát követve. Remélem nem ítélsz el öcsém, hiszen tudod, hogy a családért teszem.

Nemrég fejeztük be a fürdő építését, a katonák nagy örömére. A segédcsapat tagjai szabadidejükben kedvük szerint tartozkodhatnak ezen a helyen. Az időnk nagyrészét a táboron belül töltjük, mivel Traianus győzelmei után a dákok nem merészkednek a mi fennhatóságunk alá tartozó területekre.

Mi gallok kevesen vagyunk, a sereg nagyrészét Itureából származó íjjászok alkotják. Ők remek harcosok, már többször bizonyítottak a csatatéren. Szegény édesapánkra emlékeztetnek, aki Vercingetorix oldalán küzdött a római elnyomás ellen. Ha látná, hogy népe a római oldalon harcol, valószínüleg szégyelné magát. 

Néhány nappal ezelőtt konfliktus alakult ki a lovasság és a gyalogosok tagajai között, mivel a cohors equitata zsoldja jelentősen nagyobb, megegyezik egy légionárius bérével, a nézeteltérést végül a centurio oldotta meg. Ezeket a kisebb összetüzéseket kivéve a táborban béke és egyetértés honol. Traianus végzetes hadjárata után a dákok nem bocsájtkoznak nyílt csatákba, így a katonák élete nyugodt, nem kell félnünk a barbár támadásoktól.

Kedves Orgetorix, még 7 évem van hátra a szolgálatból. Ha hazajutok elég denariusom lesz ahhoz, hogy birtokot vegyek, és egy kisebb gazdaságot irányítsunk. Kérlek addig is vigyázz anyánkra, segítsd őt a mindennapi teendőkben. Remélem levelem épségben megérkezik!

Dum spiro, spero.

I.-heti-level.pdf

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum XII.D osztályos tanulói vagyunk. A mi kis légiónk tagjai: Ötvös Tétény Álmos, Czédula István Zsolt, Kovács Attila.
A szerzők legfrissebb bejegyzései

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég vasárnap, 09 augusztus 2020