Bocskai Jobbkezei

Beküldve - -

A táplálkozás a mindennapi életünk egy szreves része.Manapság nem nagyon fektetünk rá kellő hangsúlyt.A mai rohanó világban az ember eszik pár falatot amikor éppen van pár perc ideje.A rómaiaknál ez nem így volt,ők nem sajnálták az időt egy kiadós lakomára.

Az egészséges táplálozás,a megfelelő fehérje,zsiradék,szénhidrát,vitamin bevitel elengedhetetlen ahhoz,hogy a katónák optimálisan el tudják végezni a rájuk bízott feladatokat.

A katonák leggyakrabban : gabonát,szlonnát,húst,sajtot,sót,ecetet és bort kaptak,de ezek mellett fogyasztottak:kenyeret,kétszersültet,kacsát,gyümölcsöket,zöldségeket,halat,vadat és szinte mindent ami ehető volt.A táborok földrajzi elhelyezkedését szem előtt tartva ügyeltek a változatosságra.

Egy késő római egyiptomi papirusz alapján a napi kenyéradag 3 romai font(0,982 kg) , a hús vagy szalonna 2font (0,655 kg) , a bor 1,1 l az olaj pedig 0,07. Egy egyiptomba szolgáló légiós katonák búzát,lencsét,sonkát,marhát,borjut,kecskét,disznot,retekolajat és bort ehettek ihattak. A légiósok napi fejadagja a következőkből állt : 3/4 kg gabona-vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyér illetve kétszersült-,0,1 kg szalonna vagy 0,12 kg juhhús , 0,3 kg sajt , 0,5 l bor és 10 fej hagyma vagy egy koszorú fokhagyma.

A gyümölcsöt a rúmaiak nyersen,aszalva vagy befőzve szerették.A légiós táborok feltárásakor nagy mennyiségben kerültek elő gyümölcs magvak pl.alma,korte,szilva,őszibarack,szőlő,málna,szeder,csipke,kökény stb mely a katonák gyümölcsfogyasztását bionyította.

Az ételeket erősen fűszerezve fogyasztották,ehhez egzotikus és mediterrán területeken beszerezhető fűszereket használtak.

A tyúktojás a rómaiaknál nagyon kedvelt alapanyag volt.

A katonáknak azonban nem állt rendelkezésükre a tojásban való dúskálás,mert a táborokban nem állt a rendelkezésükre elegendő számban.A tehéntej szintén csekély szerepet kapott.

A hadsereg nagy mennyiségű húst fogyasztott el.53 300 000 katonának egy év alatt 100 000 tonna húst osztottak ki.

Mi vagyunk a Bocskai István Elméletei Liceum XI. osztályos tanulói. Azért jelentkeztünk e versenyre, mert többször vettünk részt történelmi versenyeken ahol bizonyítottunk.
Számunkra élmény együtt dolgozni. Kristóf a történelem embere, Ibolya az irodalomé és Dalma a fantáziáé.
Íme kedvenc történelmi mottónk:
,, A történelem olyan, mint a zsíros kenyér hagymával. (...). Semmi változatosság. Ugyanazt az ízt böfögjük vissza. Egész évben. Unyanaz a forgatókönyv, egy téma sok variációval: zsarnokság és felkelés, háború és béke, gyarapodás és elszegényedés.``
Julian Barnes
Sok sikert kívánunk mindenkinek !! Szász Ibolya, Nagy Keresztesi Kristóf és Molnár Dalma-Rozsa :)

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég kedd, 14 július 2020