Nagy Konstantin Angyalai

Beküldve - -

A katonák étkezésének szerves része volt a hús ( húsos szalonna), a gabona, sajt, ecetes bor és zöldségek. A római katonák napi fejadagja a következőkből állt: A ientaculum (reggeli) egyszerű étkekből állt: kenyér, sajt, olajbogyó esetleg mulsumot (mézes bort) ittak hozzá. Délben ismét könnyű, tápláló étkeket fogyasztottak: a prandium (ebéd) többnyire kása vagy főzelék volt, esetleg az előző napi vacsora maradéka. A napi főétkezés, a cena (estebéd) a késő délutáni órákban kezdődött és három részből állot. Az első rész gustusnak hívták, itt osztrigát, pikáns mártású halakat, salátákat fogysztottak, hogy felkészítsék gyomrukat a nehezebb ételekre. A gustust a cena követte, amely három fogást takart.A vacsora végén következett a mensa secunda, amikor süteményeket, gyümölcsöket fogyasztottak.
Más források szerint a napi fejadag 3/4 kg gabona, kenyér vagy kétszersült, 0,1 kg szalonna, vagy 0,12 kg juhhús, 0,3 kg sajt, 0,5 l bor és 10 fej hagyma, vagy egy koszorú fokhagyma.

Mi vagyunk a szovátai Domokos Kázmér Technológiai Líceum egyik csapata, Nagy Konstantin kis angyalai (Ábrahám Noémi Réka, Jakab Rozália és Károly Kincső). Csapatvezető tanárunk nem más, mint Nagy Sándor. Névadónk Nagy Konstantin császár , aki Kr.u. 324-től 331-ig uralkodott. Az uralkodása alatt kiadott milánói ediktum,mely elt0r0lte a kereszténység gyakorlásáért korábban kirótt büntetéseket. Sokan őt tartják az első keresztény császárnak, annak ellenére, hogy csak halálos ágyán vette fel a kereszténységet.
Nagy izgalommal várjuk a történelmi összecsapást, hogy felmérjük tudásunkat, erőnket és kitartásunkat. Harcra fel, mert mi harcolunk ha kell!

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég csütörtök, 09 július 2020