Történelmiászok

Beküldve - -

A katonák élelmezésének kérdése általában központi helyen szerepel, szerepelt a katonai vezetésben.

Az egészséges táplálkozás, a megfelelo fehérje, zsiradék, szénhidrát, vitamin bevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a katonák optimálisan el tudják végezni a rájuk bízott feladatokat. A katonák leggyakrabban: gabonát, szalonnát, húst, sajtot, sót, ecetet és bort kaptak, de ezek mellett fogyasztottak: kenyeret, kétszersültet, kását, gyümölcsöket, zöldségeket, halat, vadat és szinte mindent, ami eheto volt. 

A katonák a részükre kiutalt napi gabona adagjukat saját kezuleg kézi malommal orölték meg. A katonák a kenyerüket szívesen ízesítették különbözo fuszerekkel, például: korianderrel, babérlevéllel, zellerrel, köménnyel, ánizzsal, lenmaggal vagy mákkal.A hadsereg nagy mennyiségu húst fogyasztott el, leginkább frissen vágottat vagy sózottat 300 000 katonának egy év alatt 100 000 tonna húst osztottak ki. A húsok között találkozhatunk sertéssel,
kecskével, ozzel, szarvassal vagy marhával, báránnyal, vaddisznóval. 

Egy 500 fos egységnek napi 635 liter bort osztottak ki. Számítások szerint - normál esetben - a napi boradag katonánként csupán 1 liter lehetett, ami azt eredményezte, hogy egy 6000 fos tábornak évi 22 000 hl volt szüksége. A legionáriusok csomagjához 3 napi ellátmány járt. Ez mintegy 1,8 kg kétszersültbol, 0,5 kg szalonnából és sajtból állt. Ha friss élelmiszereket kaptak, akkor egy napi adag 0,85 kg gabonát vagy 1,1 kg kenyeret és 0,2 kg nyers húst tartalmazott. Összességében megállapíthatjuk, hogy Róma katonáinak - nem számították ki pontosan a napi kalóriaszükségletüket - megpróbálták eloteremteni az elegendo élelmiszert a munkavégzéshez, harcoláshoz.

"A világ, ahogyan mi ismerjük, végéhez közeledik, mégis a múlt rejti a jövő kulcsát."
A Bocskai István Elméleti Liceum X.B osztályos tanulói vagyunk:Mihály Beáta Tamara
Major Andrea Emőke
Nagy Aliz Eszter

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég kedd, 14 július 2020