Aurelianus lányai

Beküldve - -

A társaságot igen kedvelő rómaiak gyakran rendeztek társas étkezéseket, valóságos lakomákat, amelyek kora délutántól olykor késő éjszakáig eltartottak. A bőséges és fényűző étkezések közti szüneteket különféle szórakoztató műsorszámokkal töltötték ki.

A mindennapi szórakozás, a játék szeretetét a gyermekkorból hozzuk magunkkal, az ártatlan gyermeki játékok a felnőtt rómaiak számára izgalmas szerencsejátékokká fajultak. Az egyik legkedveltebb gyermekjátékot, a kockát (alea) a felnőtt rómaiak különösen szerették, rendszerint csontból készült különböző számú pontokkal jelölt hatlapú kockát használták erre a célra, de mindig négy kockával játszottak.

Kedvelt társasjátéknak számított a „katona-játék" (ludus latrunculorum), amely lényegében hasonló a dáma-játékhoz, megrajzolt táblán játszották, kerek kövecskékkel, az egymással szemben ülő játékosok célja az volt, hogy az ellenfél várát a táblán elfoglalják.
A legkedveltebb szórakozások egyike a fürdőzés volt. A fürdőbeli szórakozás lényegét pedig a terefere képezte. A római ember a hasznosat össze tudta kapcsolni a kellemessel fürdéskor is. Fürdőiket fedett épületekben rendezték be meleg és hideg vízzel, lég- és gőzfürdővel.A beszélgetés, a kocka, s egyéb játék csábította a kocsmákba is a rómaiakat.

b2ap3_thumbnail_VI.jpg

VI.docx

A szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport X.B osztályos tanulói vagyunk. A csoportot alkotó tanulók Káli Bettina, Farkas Júlia-Dorottya és Kacsó Szidónia.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég csütörtök, 28 máj. 2020