Észkombájnok

Beküldve - -

Várgesztes és környékének egyik legkorábban megismert római kori emlékei közé tartozik az a két oltárkő, melyet a Székesfehérvári Múzeumban és a környei plébánián őriznek. A „véletlennek" vagy egyéb földmunkával járó tevékenységnek köszönhető régészeti emlékek előkerülése mellett 2002-ben került sor az első római kori lelőhely szakmai feltárására.A fémkeresők által megbolygatott objektum egy késő római kori edényégető kemence volt, melynek felső részét a rostélyig elpusztították Az ovális alakú, kisméretű, ÉNy-DK irányítású kemence oldalfala agyagba rakott peremes tégla és kő volt. A peremes téglák a magas hőfoktól „üvegesre" kiégtek (minden bizonnyal ez jelezhetett be a fémkeresőknek), a tüzelőtér tapasztása szürkésre égett mintegy 2-3 cm vastagságú agyagtapasztás volt, szájnyílását szintén peremes téglákból építették. Bontása során a mellette levő omladékos rétegből nagy mennyiségű szürke házikerámia, sárgás-zöldesbarnás mázas kerámiatöredékek - köztük dörzstál töredéke is -, és nagy mennyiségű téglatöredék is előkerült. A leletanyag alapján az objektum a IV. századra datálható.

Mikházán Sóváradtól és Marosvécstől eltérően nincs beépítve ez a terület, ennél fogva, illetve elhelyezkedése miatt is a legnagyobb turisztikai potenciállal rendelkezik. Reméljük, hogy a nyárádmentiek a római örökség lelkes támogatói lesznek – tette hozzá a főszervező. Pánczél Szilamértól azt is megtudtuk, hogy az eddigi ásatások arra utalnak, hogy Mikházán egy igen gazdag közösség élt az ókorban, kemencék, kutak, jó minőségű kerámia, illetve egy tutajosegyesületre utaló felirat is találtatott már ezen a vidéken.

Ezek a lelőhelyek nagyon fontosak elsősorban a Várgesztes ezt ismerték a legkorábban Kru. a II.században.

A Mikházi ásatások során ottis sok értékes kincset találtak lándzsa hegyet sisakokat,ezek is fontosnak bizonyosultak de nem anyira mint a Várgesztesi és környékei.Mikházán van sok emlékmű a múzeumba kiállítva többek kozt Sóváradról és Vécséről.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég szombat, 18 január 2020