Határvédők

Beküldve - -

Ulpia Traianát a Kr.u. 98. és 117. között uralkodó Marcus Ulpius Traianus római császár alapította, miután legyőzte 107-ben a dákokat. A kutatók a római korból való tárgyakban gazdag római várost tártak fel Erdélyben, Hunyad-megyében, Várhely (Sarmizegetusa) közelében. Ez a tartományi főváros harminchektáros területet foglalt el és 25 ezer ember lakhatott itt. Nagyon szép hely volt, még a mai napig is látszik, hogy rómaiak által épített, valamint régen egy római tábornak adott helyet. Nagyon sok szép dolgot tartalmazott, mivel hatalmas fóruma, gladiátoriskolája, amfiteátruma volt, és számtalan szentélyt, templomot tartalmazott. A régészek sok tárgyat találtak már ezen a lelőhelyen, amelyek arra utalnak, hogy egy „gazdag és kozmopolita metropoliszról" van szó.

Gyaluban (Kolozs megye) a rómaiak castrumot építettek. Szintén egy lelőhelynek számít, ahol sok szép régi tárgyat találtak a régészek. A gyalui táborban egy lovas alakulat (ala Siliana) állomásozott, amelyet több megtalált tárgy, a veterán-telep emlékei is bizonyítanak. A rómaiak munkájának még mindig nyoma van, amely megfigyelhető az épületek alakjából, kövezetéből is, mint például: Gyalun az ispánság központjául szolgáló vár a római Napoca köveiből épült. Nagyon szép hely és nagyon sok történelmi kincseket rejtett, amelyet ma az Erdélyi Történeti Nemzeti Múzeumban őrzik Kolozsváron.

Napoca (Főtér, Kolozsvár, Kolozs megye): az ókorban a római birodalom része volt a város helyén álló Napoca, melyet Traianus császár alapított, majd 124-ben Hadrianus császár municípium rangra emelte. A 3. században Észak-Dacia székhelyévé vált, Marcus Aureliustól colonia rangot kapott, de 271-ben a rómaiak kiürítették. A Főtéren látható romok a Kolozsvár helyén álló Napoca város fórumának voltak részei. Kolozsvár a régészeknek valóságos kincses sziget, mivel nagyon sok tárgyat kaptak, valamint épületek maradványai is mai napig láthatóak. Az egykori római városközponti és déli részét tárták fel, mintegy 850 négyzetméternyi területen. A munkálatok során két római-kori oszlopfőt és egy hatméteres falat találtak. Jelenleg a maradványokat egy 82 négyzetméteres üvegtető védi, mely rálátást biztosít a megvilágított romokra. A legtöbb római kori tárgyat az Erdélyi Történeti Nemzeti Múzeumban őrzik Kolozsváron. Ez a lelőhely a legkedvesebb számomra az összes többinél hiszen, ha meglátogatjuk, a múzeumot itt szinte minden tárgyat megtalálunk, valamint „kincses Kolozsvár" egy gyönyörűséges város.

Porolissum egy ókori római város volt Dacia provincia területén, a stratégiai fontosságú Meszesi kapu közelében. Ma Romániában, Erdélyben, Szilágy megyében, Zilahtól 8 km-re, keletre, Mojgrád és Zsákfalva között találhatók maradványai. Porolissum városa, mint katonai tábor Traianus dák háborúi ideje alatt a bennszülött dákok kereskedelme révén gyors növekedésnek indult és i. sz. 124-ben már a tartomány fővárosa lett Dacia Porolissensis néven. A régészek különböző kutatásokat végeztek ezen a helyen is. Nagyon szép kirándulásokat is lehet erre szervezni, ahol megfigyelhetjük a Porolissum romjait, a bejárati kaput,(a temetőt), a templomok, a szentélyek, az Amfiteátrumot stb. . Az ókor iránt érdeklődők számára Porolissumon a régészet kimeríthetetlen kincses barlang. Egy élmény lehet egy olyan szép tájon kutatásokat végezni.

Mikesszásza egy kis félreeső falucska Szeben megyében. Egy kis falucska és mégis felbecsülhetetlen történelmi értékeket tartalmaz, sok tárgyat itt kaptak meg, valamint egy római kori település maradványait is.

VII.-allando-proba.docx

A Domokos Kázmér Iskolacsoport XI.B osztályának tagjai, Szovátáról. Csapattagok: Biró Dalma Szilvia, Biró Enikő, Kozma Beáta." Aki nem ismeri a múltját, annak nincs jelene. Jelen nélkül pedig nincs jövő." (Cserna-Szabó András) Ezért szeretnénk mi megismerni múltunkat, őseink történetét, ennek érdekében jó ötletnek bizonyult, hogy benevezzünk erre a versenyre. :)

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég kedd, 21 január 2020