VI. Cohors: A "fiatalok legjava"

Beküldve - -

Véleményünk szerint,az alábbi felsorolt helyek birnak a legjelentősebb multbéli értékekkel:

1.Porolissum-i katonai táborok
Ezen katonai táboroknak fontos szerepük volt Dacia Provincia védelmében.A karonai táborok a Pomăt és a Citera dombokra épültek.Fontos lelőhelyek,mert sok régészeti tárgyat találtak,ami bizonyitékot nyújt a római katonák ittlétére.Itt állomásoztak a Cohors I. Ulpia Brittonum és a Cohors V.Lingonum.Sok turista látogatja ezeket a táborhelyeket napjainkban is.
Szerintünk, az egyik legfontosabb bizonyiték az az epigráfiai lelet,amely arra utal,hogy Kr.u.213-ban Caracalla római császár is meglátogatta a kaszárnyát.

2.Potaissa-Torda-i castrum
Az északi határvonal legfontosabb katonai tábora,amely 23,37 ha-on terült el.Bizonyiték van arra,hogy Marcus Aurelius császár uralkodása idején költözött idea az V.Macedonica légió,Kr.u. 168 körül.
Véleményünk szerint értékes táborhely,hiszen területén téglákat találtak,amelyen a következő irat olvasható:L(legio) V (quinta) M (macedonica) ANT (aniniana).A légió kb. Kr.u. 271-274 körül hagyta el a kaszárnyát.Napjainkban is rengeteg turista látogat el ide.

3.Sebesváraljai (Bologa) kaszárnya
Területe 3,24 ha volt,az észak-nyugat-i határ védelmében volt szerepe.Bizonyitékot találtak arra,hogy itt állomásozott a Cohors I. Ulpia Brittonum,amegy kb. Kr.u. 109-110 körül hagyta el a kaszárnyát.Rendkivul fontos laktanya volt,hiszen a bizonyitékok szerint a III. században itt álomasozott a Cohors II. Hispanorum és a Cohors I. Aelia Gesatorum.

4.Gyalú-i (Gilău) katonai tábor
Fontos stratégiai tábor volt,amely 25 km-re fekszik Napoca városától.
Úgy gondoljuk,hogy fontos régészeti lelőhely,hiszen katonai diplomákat találtak itt,szám szerint négyet.

5.Sóvárad-i castellum
A régészeti ásatások nyomán előkerült információk alapján a castellum négyzet alakú volt,tornyokkal.Oldalhosszúsága kb. 250 lépés vagy kevebb.Bizonyiték van arra,hogy itt állomásozott a Cohors I. Alpinorum.
Szerintünk rendkivül fontos megemlitenünk e táborhelyet,ugyanis ide köthető a szovátai legszemléletesebb római éremlelet,egy Verpasianus idejéből származó aureus.Az érmet valószinüleg Rómában adták ki 69-70 körül,súlya 6,69 g,átmérője 20,3 mm.Közelebbi helymeghatározás nélkül emlit a szakirodalom még Thassosi tetradrachmákat és Macedonia Prima érméket.
Napjainkban is található Sóváradon,a Lenke bolt közelében a régi kaszárnya romjaiból,ezt Várfoknak nevezik.

VII.LLAND-PRBA.docx

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég kedd, 21 január 2020