Aurelianus lányai

Beküldve - -

Római táborhely és város Daciában.
Az erődítési munkálatok során, amelyeket még Trajanus Dacia biztosítása érdekében tett, a legfontosabb volt Apulum alapítása, itt helyezte el Trajanus a tartomány védelmére szolgáló legiót. S erre alkalmasnak találta a mai Gyulafehérvár helyét.

Dacia fővárosa ugyan Sarmizgethusa volt, de Apulum, mint a legio állomása, idővel túlszárnyalta. Háttérbe szorult Sarmizegethusa Apulummal szemben, amikor Dacia három pénzügyigazgatóságra osztódott, s az egyiknek székhelye Porolissum (Mojgrád), s az ismeretlen fekvésű Malve mellett Apulum lett. Ugyancsak Apulum jelentősége mellett szól, hogy benne rendezték be minden valószínűség szerint a pénzverdét, mely 246–256 működött. Apulum a legnagyobb provincialis városok egyike lehetett.

Hadrianus császár uralkodása idején (117- 138) Dacia történetében számos jelentős esemény következett be, amely nemcsak a provincia, de az apulumi civil település és a XIII. Gemina történetét is befolyásolta. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a fenti képen található Hadrianus kori sestertius Dacia felirattal, a daciai római hadseregről szóló kiállítás plakátján szerepelhetne és amely a leginkább alkalmas lehetne arra, hogy a plakáton mindenki megtekinthesse.

b2ap3_thumbnail_88.jpg

Dokumentum letöltése Kép letöltése

A szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport X.B osztályos tanulói vagyunk. A csoportot alkotó tanulók Káli Bettina, Farkas Júlia-Dorottya és Kacsó Szidónia.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég kedd, 10 december 2019