Aurelianus lányai

Beküldve - -

A római birodalom az egyik legnagyobb birodalom volt az ókorban.

Igen nagy feltaláló képességgel rendelkeztek, tudományi irányzatuk széleskörű és példamutató jelleggel rendelkezett minden más birodalom számára.

Ha valaki kétezer éve megkérdezett volna egy rómait, hogy mi a sikereik titka, miben rejlik nagyságuk, az illető esetleg megemlíthette volna személyes bölcsességüket vagy erejüket, bátorságukat, vagy talán a közösségre jellemző erkölcsösséget, fegyelmet, illetve a fejlett jogrendszert hozta volna fel, de a legfontosabbnak a római vallásosságot tartotta volna. Az istenek tiszteletében elsők a rómaiak. A birodalommá növő állam keleti felén idővel olyan vallások alakultak ki, amelyek újfajta közösségi élményt nyújtottak, újfajta választ adtak a megváltozott világ által feltett kérdésekre.

Találmányaik és fejlesztéseik között megemlíthetjük az építészeti technikákat,a közfürdők kialakulását,a vízvezetékek megteremtését nagyobb városokban, a római teátrumok boltíves szerkezete.

Mindezek alapozzák a mai világ technikáit, és akarva akaratlanul is utánzásra és azoknak továbbfejlesztésére késztetik a mai embereket. A lelőhelyek megőrzése, és népszerüsítése azért is fontos. Az emberekben van fantázia, ötletgazdagság, és ha meglátnak egy római épületet valami újat, említésre méltót tudnak alkotni az elkövetkezendő generációk számára. Nem csak az épületekről van szó, hanem minden római találmányról,amit ez a művelt okos birodalom létrehozott, meglakotott.

X.docx

A szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport X.B osztályos tanulói vagyunk. A csoportot alkotó tanulók Káli Bettina, Farkas Júlia-Dorottya és Kacsó Szidónia.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég csütörtök, 28 máj. 2020