gladiator

Beküldve - -

A római lelőhelyek megőrzése napjainkban mint Erdély területein mint más országokban nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elménkben kialakulhasson egy megfelelő kúltúrális kép az ókorról. Egy lelőhely által egy kis kóstolót nyerhetünk az ókori római világból. Egyfajta időutazáson vehetünk részt. Talán egy picitt mi is átszellemülhetünk, talán egy kicsitt beletekinthetünk a dicső múltba.

Úgy gondolom hatalmas büszkeséggel tölthet el minket , székelyeket a tudat, hogy még mindig léteznek ezek a lelőhelyek: Marosvécsen, Sóváradon és Mikházán. Köztük Mikháza rendelkezik a legnagyobb turisztikai potenciával ugyanis itt nincs beépitve a lelőhely területe valamint az augusztusi katonai tábor is rengeteg érdeklődőt csalogatott Mikházára . A hasonlő rendezvényekkel , programokkal, méginkább népszerűsitteni lehet a területeket. Ugyanis nagyon előnyös lehet a területek számára ha minnél többen felfedezik őket.

Tulajdonképpen a kettő: a lelőhelyek megőrzése valamint népszerűsitése allkot egy egészet. Mert ha népszerűek a területek, ha sokan ellátogatnak e helyekre és rálelnek ezekre a varázslatos történelmi csodákra, eggyértelműen őrizni és védeni akarják majd őket.
Óvni fogják a térségeket, hogy utódaik számára is fennmaradhassanak e kincsek.

Mikházán egy igen gazdag közösség élt, erre utalnak a lelőhelyeken megtalált kerámia és üvegtöredékek, fémszerszámok és kellékek, kemencék, kútak meg egyebek.Ezek a tárgyak is szintén arra buzdittanak minket- ha már annyi évtizedet átvészeltek- akkor mi is tartsuk fenn ezeket a jövő gyermekeinek.
A történelem tele kincsekkel, impozáns , csodálatos emlékművekkel, lelőhelyekkel. A múlt ajándékot hagyott itt és nekünk ,a jelen embereinek a kötelessége óvni e káprázatos értékeket.

j-Microsoft-Office-Word-dokumentum.docx

Mi vagyunk a Gladiatorok nevezetu csapat.Kincses Kriszta, Domokos Zsofia es Simonfi Zsuzsanna. A IX.C osztaly tanuloi. Mi a szovatai Domokos Kazmer Liceumot kepviseljuk. Nagyon kivancsiak vagyunk a versennyel kapcsolatban ,ezert is probalkoztunk meg vele. Elszantan hisszuk hogy tudasunk elegendonek bizonyul ahhoz hogy megnyerhessuk ezt a versenyt, es nem hadjuk sem tanarunkat sem liceumunkat cserben.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég csütörtök, 28 máj. 2020