Bocskai Jobbkezei

Beküldve - -

Különbség  egy római hadseregben szolgáló katona és egy segéscsapatban szolgálatot teljesitő katona között

Egy római hadseregben szolgálatot teljesítő katona kemény kiképzésen ment keresztül. A kiképzés első szakaszába a katonák írni, olvasni, számolni, menetelni és úszni tanultak. A kiképzés második felében a katonák tábor, csatorna és út építést tanultak. Nem csak ezen feladatok megtanulására volt lehetőség hanem tanulhattak kőművességet, föld mérést és az ács mesterséggel is megismerkedhettek. A kiképzés harmadik szakaszában fogtak fegyvert, állandó készületben tartották a katonákat. Naponta kétszer vitték ki gyakorolni őket. Fegyelmezettség volt a sikeres gyakolatok alapja és a csapat szellem batartása az egymásra való figyelés és az összhang. Nagyon felfegyverkezettek voltak Fegyvereik közé tartoztak: egy hajítógerely, egy lándzsa, egy rövid kard és egy rövid tőr.

A segédcsapatok katonái nem részesülte olyan jellegű kiképzésben mind a légiós katonák. A segédcsapatok katonái amikor harcba küldték őket, különbözős vídékekről és seregekből érkeztek. A segédcsapatoknál nem érveynesült az összhang és harci fegyelmezettség. Míg a légiós katonák egy fegyverhasználatot tanultak és harcszabályzatot a segédcsapatban lévő katona azt a gyakorlatot használta amit saját vídékén és csoportjában tanult. Nem tudtak egyöntetűen  és fegyelmezetten egyetlen feladatot sem teljesíteni. Nehezen szoktak hozzá, hogy mindenki egyetlen csapatjelhez kell igazodjék. A segédcsapatokat könnyűfegyverzte gyanánt kapcsolták a légióhoz. A harcban inkább támaszul szolgáltak. A segédcsapatokat íjászok, parittyások, ferentariusok és hajítódárások allkották. A legiók a segédcsapatok segitségével annyi ellenfelet győztek le amennyit csak akartak és amennyit a dolgok természete megengedett.

Mi vagyunk a Bocskai István Elméletei Liceum XI. osztályos tanulói. Azért jelentkeztünk e versenyre, mert többször vettünk részt történelmi versenyeken ahol bizonyítottunk.
Számunkra élmény együtt dolgozni. Kristóf a történelem embere, Ibolya az irodalomé és Dalma a fantáziáé.
Íme kedvenc történelmi mottónk:
,, A történelem olyan, mint a zsíros kenyér hagymával. (...). Semmi változatosság. Ugyanazt az ízt böfögjük vissza. Egész évben. Unyanaz a forgatókönyv, egy téma sok variációval: zsarnokság és felkelés, háború és béke, gyarapodás és elszegényedés.``
Julian Barnes
Sok sikert kívánunk mindenkinek !! Szász Ibolya, Nagy Keresztesi Kristóf és Molnár Dalma-Rozsa :)

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég péntek, 25 szeptember 2020