Bocskai Jobbkezei

Beküldve - -

A pilum

A pilum nevű hajítódárdával öltek,amelyet halálos biztonsággal dobtak akár 30 méteres távolságra is.A pilum 2 méter hosszú fa nyele,60 centiméteres vasrúdban folytatódott.Áthatolt a páncélon, a pajzson.A rúd hegye háromszögletű volt,hogy nehezebb legyen kihúzni a felnyárslt testből.A gerely jellegű fegyverek hátránya,hogy az ellenség felveheti és visszadobhatja őket.Csakhogy a pilum vashegyét gyors hevítéssel és hűtéssel edzették keményre és erősre, az edzetlen vasnyél viszont lágy maradt.A pajzsnak ütköző pilum hegye átdöfte azt,a nyél viszont elgörbült,így az ellenség már nem vehette hasznát a rómaiak ellen.

A pilum elülső vashegye a nyélbe fúrt vájatba illeszkedett,a felerősítés helyén széles tokkal.Ez a tok egyben nehezék is-ettől a nehézgerely,miközben méretében kisebb a gerelyeknél- ,és ez a tömegtöbblet eredményezte a vékony hegy nagy átütő erejét.Atokra illeszkedett maga a hegy.egyszerűbb esetben maga a hegy végződött egy foglalatban amelyet a nyél végére illesztettek.Három részből állt :fémcsúcs,fanyél és egy olyan szerkezetbőlamely eltört ha a pilum pajzzba ütközött.

A pilum abban különbözik a lándzsától ami hajító-és szúró fegyver ,és álltalában másfél méter hosszú 3-4 centiméteres vastag fanyelű és 30-40 cm hosszú elnyújtott rombusz vagy háromszög alakú fém hegyben végződik, hogy a pilum használata után újat kellett készíteni mivel az elgörbült ha pajzsnak ütközött,ezért többet nem használhatták azt.

Mi vagyunk a Bocskai István Elméletei Liceum XI. osztályos tanulói. Azért jelentkeztünk e versenyre, mert többször vettünk részt történelmi versenyeken ahol bizonyítottunk.
Számunkra élmény együtt dolgozni. Kristóf a történelem embere, Ibolya az irodalomé és Dalma a fantáziáé.
Íme kedvenc történelmi mottónk:
,, A történelem olyan, mint a zsíros kenyér hagymával. (...). Semmi változatosság. Ugyanazt az ízt böfögjük vissza. Egész évben. Unyanaz a forgatókönyv, egy téma sok variációval: zsarnokság és felkelés, háború és béke, gyarapodás és elszegényedés.``
Julian Barnes
Sok sikert kívánunk mindenkinek !! Szász Ibolya, Nagy Keresztesi Kristóf és Molnár Dalma-Rozsa :)

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég szombat, 26 szeptember 2020