Gladiátorok

Beküldve - -

Tisztelt Szüleim!

Jeleneg sóváradi castrumot erősittem. Messze vagyok kis hazámtól : Cohors Prima Alpinorum gyönyörű földjétől, jellegzetes tájaitól. Hiányzik a otthon, hiányoznak önök de legfőképp Annia hiányzik. Még mindig vár rám?                               

Még mindig hű maradt az esküjéhez? Én mindennap gondolok rá. Kérem üzenjék meg neki, hogy ugyanúgy szeretem mint akkor, 20 évvel ezelőtt, mielőtt még beálltam volna a légióba.

Igen, már 20 kerek esztendeje szolgálok a római katonaság keretén belül. Jelenleg folyik a kiképzés, még fegyverszünet van. A gimnasztikát már befejeztük, utánna következett az úszás. A viz jéghideg volt, de már megszoktuk, megkellett szokjuk. Utánna pedig a fegyverekkel gyakorlatoztunk, hogy mégjobban elsajátitsuk a harci technikákat és ezek után következik a teljes menetfelszerelésben való menetelés.A kiképzések természetesen mindennaposak.

Tehát muszály edzésben lennünk, elkerülhetlen ahhoz, hogy tisztességesen védeni tudjuk a castrumot. Nem könnyű a feladatunk. De eddig még nem vallottunk kudarcot a barbár népek támadásai ellen. Sokan vagyunk, rengetegen, mint felbőszűlt bivalycsorda, támadunk ellenlábasainkra.

Édes, milyen édes a győzelem ize. Mily szent és szemet gyönyörködtető pillanat amikor felkiálthatjuk egy hosszú, véres csata után, hogy : ,, VICTORIA!!!”   Ezekért  a fennkölt, dicső percekért megéri  itt lennem, megéri küzdenem.

Nem volt könnyű  az elején, minden kezdet nehéz. Remegő kezekkel döftem  a kardot ellenfelem szivébe 100 tavaszán. Akkor ontottam vért előszőr. Napokig sőt hetekig nem tudtam aludni de ahogy nőtt a kardom által elsett harcosok száma, úgy váltam egy hidegvérű, kegyetlen gyilkossá. Ma már senkin sem könyörülök. Pokolra a barbár néppel! Megtanultuk, szükséges volt megértenünk azt, hogy ha nem mi ölünk akkor ők gyilkolnak le minket.

Elnézést a vérfoltokért! Megkellett szakittanom a levélirást, de ne aggódjatok! Véletlenűl megkarcolta a kezemet az egyik  kard a menetelés közben. Semmiség, már megszoktam!

De most végre pihenő van. Hamarosan következik a nap legjobb része a ,,cena’’.  Vacsora után pedig körbeüljük a tüzet és beszélgetünk a bajtársaimmal. Már nagyon sok barátomat elvesztettem a harcok során. Némelyékük külsejére már nem is emlékszem, csak a hangjuk , az mindig visszaköszön, a hangjukat nem tudom elfeledni, utolsó szavaik folyton a fejemben motoszkállnak.

Az éjszaka  a legnehezebb. Értelemszerűen szüntelen imátkozom Arész Istenhez. Fohászkodom azért, hogy kisérje és védje lépteimet a  harc során. Talán azért állok még itt , egyben, mert ép testemben ép a lélek is. Imák után már kissé megnyukszom és békésebben alszom el. Már kevésbé jelenik meg a halál képe az elmémben.     Elnézést a vérfoltokért! Megkellett szakittanom a levélirást, de ne aggódjatok! Véletlenűl megkarcolta a kezemet az egyik  kard a menetelés közben. Semmiség, már megszoktam!

De most végre pihenő van. Hamarosan következik a nap legjobb része a ,,cena’’.  Vacsora után pedig körbeüljük a tüzet és beszélgetünk a bajtársaimmal. Már nagyon sok barátomat elvesztettem a harcok során. Némelyékük külsejére már nem is emlékszem, csak a hangjuk , az mindig visszaköszön, a hangjukat nem tudom elfeledni, utolsó szavaik folyton a fejemben motoszkállnak.

Az éjszaka  a legnehezebb. Értelemszerűen szüntelen imátkozom Arész Istenhez. Fohászkodom azért, hogy kisérje és védje lépteimet a  harc során. Talán azért állok még itt , egyben, mert ép testemben ép a lélek is. Imák után már kissé megnyukszom és békésebben alszom el. Már kevésbé jelenik meg a halál képe az elmémben.

Nem félek a haláltól. De megigérem nektek, hogy hazatérek egyben és épségben, vigyázok magamra az Istenek is óvnak engem és tudom, hogy ti is imátkoztok értem. Már csak pár év és újra együtt lehetünk. Legfőbb célom az, hogy majd én is mesélhessek születendő fiaimnak a katonai élet viszontagságairól, nehézségeiről és szépségeiről és hogy olyan példakép lehessek egy napon, mint te, édesapám.

Tisztelettel : Siró

120. VII.13

 

Mi vagyunk a Gladiatorok nevezetu csapat.Kincses Kriszta, Domokos Zsofia es Simonfi Zsuzsanna. A IX.C osztaly tanuloi. Mi a szovatai Domokos Kazmer Liceumot kepviseljuk. Nagyon kivancsiak vagyunk a versennyel kapcsolatban ,ezert is probalkoztunk meg vele. Elszantan hisszuk hogy tudasunk elegendonek bizonyul ahhoz hogy megnyerhessuk ezt a versenyt, es nem hadjuk sem tanarunkat sem liceumunkat cserben.

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég csütörtök, 02 április 2020