Salve!

Știai că județul Mureș este vestit nu numai din cauza minunatei văi a Mureșului, a satelor tradiționale sau datorită Palatului Culturii din Târgu-Mureș? Îți aduci aminte de filmele Ben Hur, Gladiatorul, serialul Rome? Ai jucat vreodată Rome Total War? Da? Știai că există o legătură strânsă între acestea și județul tău? Ai fi surprins dacă ai afla că o parte din temuta armata romană a staționat în diferite regiuni din județul Mureș?

Provincia Dacia, înființată în urma celor două războaie dacice (101-102 și 105-106 d. Hr.), a reprezentat un teritoriu strategic pentru Imperiul Roman, în vederea apărării eficiente a granițelor sale. Nu în ultimul rând, datorită munților bogați în resurse naturale, a fost și o sursă economică importantă. În noua provincie, ca și în celelalte provincii romane, a fost construit și stabilit un sistem complex de graniță, denumit limes, care a cuprins o rețea complexă de castre, turnuri de observație și de semnalizare, șanțuri, valuri, drumuri, precum și așezări civile ( vicus/vici), amplasate în jurul castrelor. În limes-ul Imperiului Roman, lung de circa 5000 km, au fost încorporate și granițele de vest, nord-vest și de est ale Daciei. Deodată, un efectiv militar considerabil (peste douăzeci de mii de soldați) a intrat și s-a stabilit în noua provincie, împreună cu artizanii, negustorii, membrii de familie și coloniștii care i-au urmat pe soldați. Soldații au fost cei care au construit castrele, drumurile romane și băile.

Unităţile militare au ridicat și castrele romane de la Brâncovenești, Călugăreni și Sărățeni, ei au săpat șanțurile, au făcut valurile și au construit turnurile de observație în această zonă a limes-ului estic al Daciei. Trupele de pedestrași sau de cavalerie au rămas pe teritoriului actualului județ Mureș până la sfârșitul provinciei (271/273 d. Hr.). Au trăit ca „în filme", ca toți ceilalți soldați din Imperiul Roman: organizați și disciplinați. Pe lângă antrenamente și luptele pe care le-au purtat, s-au și distrat, au jucat, s-au delectat la băi, au mâncat, s-au rugat la zei etc. Cu identificarea urmelor acestor activități cotidiene, precum și cu identificarea castrelor, turnurilor, drumurilor și șanțurilor de pe limes-ul estic din județul Mureș se ocupă și proiectul Traseul Limesului Roman din județul Mureș. Etapa II(proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, de Consiliul Județean Mureș şi organizat de Muzeul Judeţean Mureş). Mai multe informații despre proiect poţi găsi pe www.limesdacicus.ro.

Vrei să ne ajuți și tu? Vrei să fii un soldat din trupa de cavalerie de la Brâncovenești sau ai prefera să faci parte din trupa de pedestrași recrutată din estul Imperiului și cantonată la Călugăreni? Vrei mai multă adrenalină și ți-ar plăcea să supraveghezi inamicii din turnul de veghe de la Ibănești? Sau vrei să trăiești mai liber, fără multă agitație, și ai prefera să fii un negustor în așezările civile de lângă castrele de la Brâncovenești sau Călugăreni? Vrei să retrăiești trecutul glorios al romanilor, să fii roman pentru o lună? Trebuie doar să-i convingi pe încă doi colegi/colege și pe un profesor, să te înscrii la concursul LIMES ONLINE (www.limesonline.ro)și să te apuci de treabă!

Vale! Ad Arma!

Premii

"Romanii" cei mai iscusiți vor fi decorați cu următoarele premii:

Premiul I:excursie de două zile la Alba Iulia, în orașul roman Apulum.
Premiul II:excursie la castrul legionar de la Turda și la Porolissum.
Premiul III:excursie la siturile cele mai importante de pe limes-ul estic din județul Mureș.

Perioada de înscriere:11-17 noiembrie 2013

Durata concursului:18 noiembrie - 8 decembrie 2013