Postat de -

b2ap3_thumbnail_noutati7_20131214-135619_1.jpg

Organizatorii doresc să îi felicite pe toți participanții care au rămas în concurs pe durata celor trei săptămâni. În meniul REZULTATE puteți vedea tabelul cu rezultatele finale. Pe locul I s-a clasat echipa Minerva de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian", Târgu Mureș. Premiul al II-lea a fost acordat echipei Legio X D de la Colegiul Național „Unirea", Târgu Mureș, iar premiul al III-lea a fost obținut de elevii echipei Equites de la Grupul Școlar „Lucian Blaga", Reghin. Pe lângă cei clasați pe primele trei locuri, care vor beneficia de o excursie de studiu, au mai fost premiate alte două echipe. Echipa Maris de la Colegiul Național „Unirea", Târgu Mureș a câștigat Premiul Special al Juriului, iar Premiul Special al Sponsorului a fost acordat membrilor echipei Vicus Sapientium de la Grupul Școlar „Lucian Blaga", Reghin.

Festivitatea de premiere a echipelor câștigătoare (românești și maghiare) va avea loc luni, 16 decembrie 2013, la ora 18, în clădirea Muzeului de Istorie și Arheologie, etajul I, din Cetatea din Târgu Mureș, iar la ea vor participa echipele premiate, organizatorii concursului și reprezentanții presei.

b2ap3_thumbnail_proba_20131125-083200_1.jpg

După prima probă îndeplinită cu succes, cu ocazia căreia a trebuit să compuneți o scrisoare în numele unui soldat roman dintr-una din trupele staționate la Brâncovenești, Călugăreni sau Sărățeni, a sosit, iată, și sarcina celei de-a doua săptămâni! Rezolvările trimise pentru prima probă săptămânală vor fi evaluate de juriul compus din patru membrii pe parcursul acestei săptămâni, după care rezultatele vor fi anunțate pe site pe data de 29 noiembrie. Criteriile care vor fi luate în considerare de membrii juriului sunt următoarele: 1. cât de bine v-ați documentat asupra subiectului (8 puncte); 2. creativitatea de care ați dat dovadă (7 puncte); 3. forma în care a fost redactat textul (5 puncte).

În cadrul celei de-a doua probe vă veți confrunta cu o nouă provocare! De această dată, sarcina voastră este aceea de a realiza un poster de popularizare, de mărime A3, pentru castrul roman de la Călugăreni. Să nu vă lăsați creativitatea de-o parte, dar să nu uitați să vă documentați și să respectați veridicitatea istorică a informațiilor utilizate! Aveți la dispoziție o săptămână (până pe 1 decembrie 2013, ora 24) pentru a încărca rezultatele voastre pe site-ul concursului. Nu uitați că rezolvările pentru sarcinile incluse în proba generală pot fi încărcate pe site oricând, pe parcursul desfășurării concursului!
Spor la treabă!

Postat de -

b2ap3_thumbnail_proba3.jpg

A treia și în același timp ultima probă săptămânală vă va testa din nou creativitatea, precum și cunoștințele pe care le dețineți. Sarcina voastră este aceea de a realiza un film publicitar pentru unul din obiectele pe care le-am ascuns în reprezentarea grafică din partea de sus a site-ului. Fișierul video trebuie încărcat pe site până pe data de 8 decembrie (ora 24). Dacă veți alege să încărcați filmul pe una din platformele de pe internet (www.youtube.com, www.vimeo.com, www.trilulilu.ro etc.), urmând ca ulterior să copiați link-ul pe site, și aveți nevoie de ajutor în momentul în care încercați să vă faceți un cont, vă rugăm frumos sa ne scrieți și o să vă indicăm pașii pe care trebuie să îi urmați, în funcție de platforma pe care ați ales-o. În schimb, dacă preferați să ne trimiteți nouă filmul pentru a-l posta pe site, iar acesta ocupă mai mult spațiu decât 25 de mega și nu poate fi atașat la mail, vă recomandăm utilizarea unui site de transfer, de genul www.wetransfer.com. Utilizarea lui este simplă: intrați pe www.wetransfer.com, încărcați fișierul apăsând butonul Add files, treceți adresa de email a destinatarului (Friend's email) și a voastră (Your email), scrieți numele echipei la rubrica Message și apăsați butonul Transfer. Veți primi pe email o notificare în momentul în care fișierul a fost transferat.
Rezultatele celei de-a doua probe vor fi publicate pe site pe data de 6 decembrie, iar criteriile care vor fi luate în considerare de juriu și punctajul sunt cele care au fost utilizate pentru prima probă săptămânală. De asemenea, nu uitați de proba generală! Răspunsurile voastre trebuie să fie încărcate pe site până pe data de 8 decembrie (ora24).

Postat de -

Luni, 18 noiembrie 2013, a început concursul Limes Online. Sarcinile primei probe săptămânale și întrebările probei generale pot fi accesate de concurenți pe site, la rubrica PROBE. În timp ce pentru încărcarea rezolvărilor primei probe săptămânale aveți la dispoziție o săptămână (până în 24 noiembrie 2013, ora 24), răspunsurile pentru proba generală pot fi încărcate oricând pe durata concursului (data finală fiind 8 decembrie 2013, duminică, ora 24). Spor la treabă și distracție plăcută!b2ap3_thumbnail_proba.jpg

Postat de -

b2ap3_thumbnail_TORONY.jpg

Au început înscrierile pentru concursul LIMESONLINE. Așa că grăbește-te! Găsește doi colegi și un profesor pasionați de istorie, completați formularul de înregistrare și luptați împreună timp de o lună pe limes-ul estic al Daciei romane!

Termenul limită pentru înscrieri: 17 noiembrie 2013.

Postat de -

b2ap3_thumbnail_felkialto_20131127-113654_1_20131212-115025_1.jpg

 

 

Dragi participanți, după cum bine știți, concursul Limes Online s-a încheiat în data de 8 decembrie 2013, la ora 24. Dorim să vă felicităm și să vă mulțumim atât pentru perseverența de care ați dat dovadă, cât și pentru calitatea muncii voastre! Sperăm că aceste trei săptămâni v-au stârnit interesul față de epoca romană și față de siturile arheologice de perioadă romană din județul Mureș. Dacă în viitor veți avea întrebări sau curiozități legate de această temă, puteți să ne contactați cu mare încredere!

Așa cum v-ați obișnuit deja, rezultatele vor fi anunțate vineri, în data de 13 decembrie 2013. Luni (16 decembrie 2013) va avea loc festivitatea de premiere. Vom contacta personal echipele câștigătoare în legătură cu premierea concurenților. Excursiile oferite drept premii pentru ocupanții locurilor I-III vor fi organizate la primăvară, deoarece, din cauza condițiilor meteorologice din timpul iernii, unele puncte incluse pe lista de vizitare sunt greu accesibile în această perioadă a anului. Ne vom consulta cu echipele câștigătoare pentru a stabili exact perioada de desfășurare.

Vă mulțumim pentru participare!

Postat de -

b2ap3_thumbnail_noutatikep.jpg

Pentru a participa la concurs trebuie să vă înregistrați. Pentru a crea un cont pe platforma online, trebuie să dați click pe Creați un cont, existent în partea din dreapta-sus a paginii de start. După ce ați dat click pe buton, veți fi redirecționați automat pe pagina care conține formularul de înscriere. Completați informațiile necesare în câmpurile obligatorii și apăsați Înregistrare. Veți primi un mail din partea administratorului site-ului, în care trebuie să confirmați validitatea adresei de email. După accesarea link-ului de validare (primit în mail) trebuie să așteptați până când organizatorii concursului acceptă înscrierea. Ne vom strădui să reducem pe cât posibil perioada de așteptare. Link-ul de validare va fi trimis pe adresa acelui membru care a creat contul pentru echipă și și-a înscris datele în formularul conținut în rubrica Înregistrare utilizator. Acest membru va fi persoana de contact dinte echipă și organizatori pe parcursul desfășurării concursului. În momentul în care înscrierea a fost acceptată, veți fi anunțați prin email. La prima accesare a contului va trebui să completați datele profilului, după care veți putea explora pagina. Înregistrarea s-a încheiat.

b2ap3_thumbnail_felkialto_20131127-113654_1.jpg

Dragi concurenți, unii dintre voi au întâmpinat dificultăți în momentul în care au încercat să încarce pe site rezolvările primei probe săptămânale. Chiar dacă, până la urmă, toți ați reușit, pentru a evita aceste dificultăți, vom descrie pe scurt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a încărca rezultatele celei de-a doua probe.

Pentru început, duceți cursorul pe butonul PROBE și alegeți din lista care apare butonul SĂPT II. Apăsați acest buton și veți avea acces la descrierea probei și la materialul încărcat de noi, pe care îl puteți descărca dacă dați click pe imaginile din partea de jos a paginii. Sub descrierea probei, deasupra imaginilor, găsiți butonul Lista imaginilor: (descarcă toate). Dacă apăsați acest buton, veți putea descărca integral imaginile pe calculatorul vostru. În momentul în care ați terminat proba, salvați rezolvările în format .psd, .cdr, . pdf, .png, .jpg, .tiff sau .gif. Apăsați butonul Atașare aflat în partea de jos a paginii și alegeți opțiunea Upload a media from my computer. În fereastra care apare țineți apăsat butonul stâng al mouse-ului și trageți fișierul pe care doriți să-l atașați. Procesul atașării va fi finalizat prin apăsarea butonului verde Insert din colțul din dreapta-sus al ferestrei. Înainte să trimiteți rezolvările voastre prin apăsarea butonului Publicare, nu uitați să dați numele echipei titlu, lucru care poate fi realizat prin completarea câmpului Numele echipei.

Dacă dați click pe butonul REZULTATE, veți avea acces la tabelul rezultatelor. Acesta va fi activ numai după evaluarea primei probe săptămânale, începând cu 29 noiembrie 2013. Până atunci puteți să citiți rezolvările încărcate de echipe dacă dați click pe butonul SĂPT I din meniul REZULTATE. Pe această platformă aveți posibilitatea să vă exprimați părerile sub forma unor comentarii care vor fi publicate doar după moderarea acestora de către organizatori. Aveți grijă ca tonul și conținutul însemnărilor voastre să nu încalce prevederile regulamentului acestui concurs. Mai multe informații referitoare la acest aspect găsiți în meniu, la secțiunea REGULAMENT.

Postat de -

b2ap3_thumbnail_limeRo.jpg

Festivitatea de premiere a avut loc în data de 16 noiembrie 2013, începând cu ora 18, în clădirea Muzeului de Istorie și Arheologie din Cetatea din Târgu Mureș. Cu acest eveniment festiv, concursul Limes Online s-a încheiat în mod oficial. La concurs s-au înscris 12 echipe, iar dintre acestea aproape 70% au finalizat toate probele. Rezultatele finale pot fi vizualizate pe site-ul concursului, la rubrica REZULTATE. Evenimentul organizat de Muzeul Județean Mureș s-a bucurat de ecouri favorabile în presă.

În numele proiectului Traseul Limesului Roman și al Muzeului Județean Mureș, organizatorii felicită echipele care au participat la acest concurs și le urează Sărbători Fericite și un An Nou plin de realizări!

Postat de -

b2ap3_thumbnail_kep4.jpg

Pe parcursul perioadei de înscrieri (între 11 și 17 noiembrie 2013) s-au înregistrat în concurs 43 de echipe. Dintre acestea, 12 echipe participă la concursul în limba româna, iar 31 de echipe la concursul în limba maghiară. Pe site-ul concursului (www.limesonline.ro) pot fi accesate întrebările și sarcinile corespunzătoare primei probe săptămânale, precum și cele incluse în proba generală, care va dura trei săptămâni. În cadrul primei probe săptămânale, concurenții trebuie să intre în pielea unui soldat dintr-o trupă staționată la Brâncovenești, Călugăreni sau Sărățeni. Sarcina lor este să compună o scrisoare de max. 1000 de cuvinte, adresată unui membru al familiei sau unui apropiat. Concurenții au la dispoziție o săptămână pentru compunerea și încărcarea scrisorilor pe site-ul concursului (din 18 până în 24 noiembrie 2013, ora 24).

Pe site poate fi accesată și proba generală. Aceasta este compusă din zece sarcini care vizează atât aspecte de viață cotidiană a soldatului roman, cât și popularizarea siturilor romane din fosta provincie Dacia. Concurenții trebuie să pregătească, printre altele, o caricatură care să ilustreze o maximă latină, în care apar și doi soldați romani sau să realizeze o insignă de luptă sau un stindard pentru una dintre trupele auxiliare de la Brâncovenești, Călugăreni sau Sărățeni. Pe lângă aceste sarcini, membrii echipelor trebuie să răspundă și la întrebări referitoare la provincia Dacia și la armata romană, în general. Răspunsurile pentru proba generală pot fi încărcate pe platforma concursului oricând de-a lungul perioadei de desfășurare. Pentru punctarea soluțiilor probei săptămânale, juriul, format din patru membri, va avea la dispoziție o săptămână, după care rezultatele vor fi încărcate pe site-ul concursului.

b2ap3_thumbnail_noutati7.jpg

Dragi concurenți, rezultatele celei de-a doua probe săptămânale au fost publicate pe site. Și în acest caz nu putem decât să vă felicităm pentru creativitatea și profesionalismul de care ați dat dovadă! Posterele realizate de voi ar putea fi utilizate fără probleme pentru promovarea castrului roman de la Călugăreni.
După cum bine știți, concursul Limes Online se apropie încet de sfârșit. Din această cauză, dorim să vă reamintim că, pe lângă rezultatele celei de-a treia probe, și soluțiile probei generale trebuie încărcate pe site până duminică, 8 decembrie, ora 24.
Spor la treabă în continuare!

b2ap3_thumbnail_noutati7.jpg

Dragi concurenți,

vă felicităm pentru rezolvarea cu succes a primei probe săptămânale! V-ați îndeplinit sarcina într-o manieră demnă de un soldat roman, dând dovada totodată și de creativitate. Din această cauză, sarcina juriului a fost cu mult îngreunată. Cu mare plăcere vă aducem la cunoștință că, per total, ați câștigat 81,65 % din punctele care puteau fi acordate pentru această probă. Dorim să le felicităm pe cele trei echipe care au strâns cele mai multe puncte în cadrul primei probe săptămânale: 1. Minerva, 2. Legio X D și 3. Dacii Liberi. Nici celelalte echipe nu au motiv de tristețe, deoarece diferențele sunt mici, iar pe parcursul concursului se pot schimba multe lucruri. Punctele obținute la următoarele probe săptămânale sau la proba generală pot să modifice complet rezultatele finale.

Echipele care nu au încărcat rezolvările pentru prima probă săptămânală nu au fost eliminate din concurs. Ele pot participa în continuare, însă cu un punctaj mai mic. Încurajăm echipele aflate în această situație să continue concursul și să rezolve sarcinile celorlalte probe. Rezolvările pentru probele următoare și pentru proba generală pot fi încărcate în continuare, conform regulamentului concursului.

Tabelul cu rezultatele obținute de echipe poate fi verificat la rubrica REZULTATE. Dacă dați click în antetul tabelului, pe butonul NUME sau TOTAL, rezultatele vor fi afișate automat în ordinea crescătoare.

Vă dorim în continuare multă baftă și distracție plăcută!