Maris

Postat de -

LEGIUNILE ŞI TRUPELE AUXILIARE

Armata romană era foarte bine organizată.

Coloana sa vertebrală a fost legionarul – un simbol al luptătorului profesionist. Legiunile erau formate doar cetăţeni romani. Legiunile au fost susţinute de trupele auxiliare.Acestea erau formate,spre deosebire de legiuni, din locuitori ai imperiului care nu erau cetăţeni romani.

Legiunile reprezentau nucleul armatei romane,erau unităţi de bază a armatei care deseori influenţau şi activitatea social-politică.
O legiune era formată din 10 cohorte, împărţite fiecare în 6 centurii de către 80 de oameni conduse de către un centurion.

Comandantul unei legiuni (legatus) era numit în funcţie politic pe o perioadă de 3-4 ani.Acesta era numit de către împărat dintre membrii Senatului. El era asistat de 6 ofiţeri tineri – tribuni militari – numiţi şi ei politic.

Trupele auxiliare erau formate din cavalerie. În timp, unele trupe auxiliare au luptat şi ca infanterie şi au fost echipate ca legionari, altele şi-au păstrat echipamentul şi armele tradiţionale (arcuri, praştii, lăncii şi săbii). Iniţial auxiliarii au fost conduşi de proprii conducători, dar în timpul imperiului a fost introdusă comanda ofiţerilor romani.

PROBA-I.doc

 

 

 

„Istoria este un produs organic al fiinţei umane, am putea spune că trebuie să o tratăm, deci în felul acesta, ca ceva inerent, ca ceva ce trebuie asumat ca atare şi îmbunătăţit pe cât posibil. Dacă privim istoria ca un ansamblu o să constatăm că avem de-a face cu un depozit imens, cu aparenţă de haos, care trebuie pus în ordine, şi ordinea aceasta nu o poate face oricine, chiar dacă oricine poate îndrăzni.” Alexandru Zub

Comments

  • Nu sunt comentarii

Lăsaţi un comentariu

Guest Vineri, 24 Mai 2019