Postat de -

Promovarea și protejarea siturilor romane nu doar în Dacia, ci în tot fostul Imperiu,are, credem noi,o importanță deosebită pentru cunoașterea uneia dintre cele mai mari civilizații a istoriei omenirii. Multe dintre marile orașe europene actuale au origini romane, însă acesta nu este singurul argument pentru promovarea siturilor romane,acestea arătându-ne, în forma în care le vedem astăzi, cum arătau, acum 2000 de ani, și orașele în care trăim astăzi. Deși astăzi se accentuează tot mai tare urbanizarea, modernizarea, și tehnicizarea societății, promovarea unor situri arheologice, romane în cazul nostru, ne va menține , totodată, în contact cu trecutul civilizației noastre europene.

Considerăm că nu trebuie doar să promovăm și să protejăm aceste situri romane, ci să practicăm, chiar, mecenatul, să dedicăm cât mai multe dintre eforturile noastre culturii, iar promovarea unor astfel de situri ar scoate la lumină, în ochii marelui public, nestemate ale strămoșilor culturii europene, în plus ar mai diminua efectele subculturii și inculturii promovate în mass-media.

Postat de -

Noi suntem de părere că protejarea și promovarea siturilor romane este foarte importantă deoarece orice popor trebuie să îsi cunoască istoria. Romanii sunt cei care au avut cel mai important rol în formarea poporului român, ei influentând cultura și civilizația noastră în cea mai mare măsură.
Astfel noi trebuie să le cunoaștem modul de viață, unde trăiau și cum își petreceau zilele. Toate aceste lucruri pot fi descoperite în siturile romane de la noi din țară, unde acum aproximativ 1800 de ani trăiau soldați și coloniști. Prin o mai bună protejare și promovare a siturilor putem învața și viitoarele generații despre cei care au stat la baza poporului român, și putem atrage foarte mulți turiști, atât străini cat și de la noi din tară, care contribuie la economia țării.

Importanta.doc

Postat de -

Cultura și civilizația romană sunt de o copleșitoare importanță pentru omenire astfel încât promovarea şi protejarea siturilor şi monumentelor romane are un rol foarte important.Noi, ca moştenitori ai Imperiului şi a culturii romane, care stă la baza culturii europene, avem datoria de a le proteja,ele fiind dovada materială a genezei noastre. În zona Transilvaniei au fost descoperite numeroase situri romane. În cadrul acestora, au fost descoperite multe obiecte, precum monede, obiecte ceramice, tăbliţe cu inscripţii, armuri şi arme care ne dau o idee despre geniul anticilor romani.Pe lângă aceste obiecte, au fost descoperite şi urme de importante aşezări, alte izvoare care dovedesc trecerea romanilor pe teritoriul ţării noastre.Aceste lucruri care ne-au fost lăsate, trebuie valorificate în primul rând de noi, care ne mândrim cu originea latină.Toţi ar trebui să işi cunoască originile iar turismul cultural poate deveni o importantă resursă, atât pentru comunitățile locale cât și pentru România în ansamblu.

proba-generala-nr.10.docx

Postat de -

Este importantă protejarea şi promaovarea siturilor din următoarele motive:
-în orice stat civilizat descoperirile arheologice fac parte din patrimoniul cultural naţional;
-descoperirile arheologice preventive sunt o componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică şi de amenajare a teritoriului la nivel naţional şi local;
-siturile romane reprezintă o posibilitate de a veni în contact cu una din cele mai mari civiliuzaţii ale antichităţii, cea romană;
-sunt dovezi ale prezenţei romanilor în spaţiul carpato-danubiano-pontic;
-având în vedere că din trupele auxiliare făceau parte şi autohtoni, ele sunt şi o dovadă a continuităţii dacice şi daco-romane în acest spaţiu istoric;
-prin intermediul lor, bineînţeles alături de alte izvoare istorice se poate reconstitui o parte a istoriei antice;
-sunt o dovadă a faptului că ştim să respectăm valorile, având în vedere că ele scot în evidenţă şi ingeniozitetea romanilor nu numai în domeniul militar dar şi în domeniul construcţiilor;
-concomitent pot fi valorificate ca obiective istorice şi turistice.

PROBA-X.doc

 

Postat de -

Protejarea, promovarea și studierea siturilor arheologice romane este importantă deoarece ele ne arată că în acele timpuri oamenii erau avansați, însă acest progres tehnologic a fost pierdut odată cu prăbușirea Imperiului Roman. În epoca tenebrelor (sau evul întunericului: 476 – 800) oamenii și-au pierdut abilitățile de a înțelege cum romanii și-au construit lucrurile. Au trecut secole întregi până când betonul a fost redescoperit și au trecut mai mult de 1000 de ani până când arhitecții au reușit să pună un dom pe o clădire mai mare. Protejând și studiind siturile vom învăța despre istoria poporului nostru și vom evita efectul proverbului: "Cine nu învață din istorie e sortit să o repete".

De asemenea, putem spori patrimonial istoric al țării și putem afla lucruri noi despre evoluția poporului nostru prin găsirea de diferite obiecte care reprezintă adevărate izvoare istorice. Deci, siturile trebuie protejate pentru valoarea lor morală și oportunitatea de învățare oferită.

Postat de -

Protejarea si promovarea siturilor romane este foarte importanta, deoarece dupa cum spune si istoricul Nicolae Iorga: "Un popor care nu isi cunoaste istoria, este ca un copil care nu isi cunoaste parintii".

Comparatia pe care o face Nicolae Iorga este una potrivita deoarece copilul care nu isi cunoaste parintii este un copil pierdut si singur. La fel si o tara fara istorie, zbatandu-se in incercarea de a-si crea propria istorie sau in unele cazuri chiar cumparand-o.

Daca o tara are o istorie bogata inseamna ca are si o cultura bogata. Pentru protejarea acestor situri s-ar putea pune in aplicare legi impotriva distrugerii si furtului de relicve.

Pe langa mandria pe care o putem avea cu aceste situri, mai putem profita pentru a face turism. Cu ajutorul turismului putem ajuta tara atat financiar cat si politic.

Astfel sustinem promovarea si protejarea siturilor pentru o tara mult mai buna si frumoasa.

Proba-generala-10-Vicus-Sapientium.doc