Postat de -

Pilum este o sulita scurta folosita de legionarii romani ca arma pentru distanta,are o lungime de doi metri,in varf are o tija de fier de 7 mm in diametru si 16 cm lungime,cu cap piramidal.Cand conul pilumului intra in scut nu mai putea fi scos,asa ca scutul era aruncat,fiind nefolositor,iar luptatorului ii era mai usor sa isi invinga inamicul. Pilumul se diferentiaza de o lance prin faptul ca pilumul era folosit de infanteristi la aruncat iar lancea era tinuta numai in mana.

Postat de -

 

Pilum-ul este o suliţă scurtă, folosită de către legionari ca armă de distanţă. Aceasta avea o parte metalică alungită şi un vârf piramidal. Măsura 2 metrii lungime si varia între 2 si 5 kilograme. În cazul aruncării, pilum-ul penetra scutul si făcea imposibilă uitlizarea acestuia. Adversarul devenea astfel vulnerabil atacurilor.

Hasta este o armă defensivă, eficienta împotriva cavaleriei sau pentru menţinerea rândurilor inamice in timpul regrupării trupelor romane. Avea 2 metrii lungime si era confecţionată din frasin, având vârful de fier. Hasta era arma principală a soldaţilor numiţi „hastati", dar ulterior aceasta revine soldaţilor din linia a III-a, „triarii".

proba-generala-2.doc

Postat de -

Diferenţa dintre o lance şi un pilum:

Pilumul este o suliță scurtă folosită de legionarii romani ca armă de distanță. Primele rânduri ale cohortei aruncau pilumul chiar înainte de contactul cu inamicul. De obicei fiecare legionar avea două pilumuri.Acesta avea o lungime de 2 metri iar in vârf avea o tijă de fier de 7 milimetri în diametru si 60 de cm. Lungime, cu cap piramidal.

Lancea se diferenţia de pilum prin faptul că era mai uşoară şi mai scurtă.

Diferena-dintre-o-lance-i-un-pilum.docx

Postat de -

Diferenta dintre cele doua este ca lancea este o arma lunga formata dintr-o vergea de lemn prevazuta cu un varf metalic ascutit,soldatii avand mai multe astfel de arme, iar un pilum este o sulita scurta folosita de legionarii romani ca arma de distanta, aruncand-o inainte de contactul cu inamicul,iar legionarii avand numai doua pilumuri.

Proba-Generala-Nr.-2_20131208-123515_1.docx

Postat de -

Pilum a fost o suliță de aproximativ 2 metri lungime, constând dintr-o tijă de aproximativ 7 milimetri în diametru și 60 centimetri lungime, cu cap piramidal. Aceasta era aruncată de soldații din primele rânduri ale cohortei legionare, scopul fiind de a creea „găuri" în rândurile formațiunilor inamice.

În schimb, lancea era o prăjină lungă de lemn la care, la capătul său, i se lega o bucată de formă conică, ascuțită, de fier, metal, având o lungime de 2-3 metri. Spre deosebire de pilum, aceasta era folosita pentru lupta corp la corp și pentru a da jos călăreții de pe cal.

PG2_20131207-103208_1.docx

Postat de -

Pilum-ul era o suliţă cu înălţime de aproximativ 2 metri folosită doar în luptă de către infanterie.Pilum-ul era o armă de luptă ofensivă de aruncare la distanţă şi impungere. Când pilum-ul penetra scutul inamicului, acesta intra în scut şi nu mai putea fi scos.Era alcătuită din vârf din bronz sau fier, tijă din lemn şi hampă.Vârful pilum- ului avea mărimi şi forme diferite.

Spre deosebire de pilum, lancea sau hasta era o armă uşoară de aproximativ 2,5m folosită mai ales în lupta corp la corp şi mai puţin la aruncare. Avea vârf de fier şi hampă lungă de secţiune circulară,ulterior fiind prevăzută cu o curea fixată în centrul său de greutate pentru a-i da o forţă cât mai mare de aruncare. Partea metalică a lancei este mai mare decât a pilum- ului. Lancea era o armă folosită şi la vânătoare.
În secolul III d.Hr. lancea a înlocuit pilum-ul.

PROBA-II.doc

 

Postat de -
Un pilum era o vergea de lemn care avea lungimea de aproximativ 1.2m continuându-se cu o tijă metalică (aprox. 60cm) care se termina cu un vârf mic, piramidal. Un pilum era greu, atunci când era aruncat având o forță de penetrare foarte mare. Când străpungea scutul, tija metalică aluneca foarte repede prin gaură provocând răni grave soldatului. Chiar dacă se evitau leziunile, pilusul era greu de scos, scutul devenind mult mai greu. Pe de altă parte, lancea avea o lungime mult mai mare și era o armă folosită la străpuns de la mica distanță, deci nu se arunca.

Postat de -

Fiecare legionar era echipat, printre altele, cu o sulita numita pilum. Aceasta avea o lungime de aproximativ 2 metrii, avea un varf ascutit din fier, pe un gat ingust, tot din fier, cu o lungime mai mica de 1 metru, fixat pe o tija de lemn.Era folosit in principal pentru aruncare, varful ascutit penetrand cu usurinta scutul si trupul inamicului.

In timp ce o lance avea de asemenea un varf de fier fixat pe o simpla tija din lemn, aceasta arma putand fi folosita mai de graba in lupta apropiata sau in formatiuni defensive.

Proba-generala-2--Vicus-Sapientium.doc