MARIS

Postat de -

Pilum-ul era o suliţă cu înălţime de aproximativ 2 metri folosită doar în luptă de către infanterie.Pilum-ul era o armă de luptă ofensivă de aruncare la distanţă şi impungere. Când pilum-ul penetra scutul inamicului, acesta intra în scut şi nu mai putea fi scos.Era alcătuită din vârf din bronz sau fier, tijă din lemn şi hampă.Vârful pilum- ului avea mărimi şi forme diferite.

Spre deosebire de pilum, lancea sau hasta era o armă uşoară de aproximativ 2,5m folosită mai ales în lupta corp la corp şi mai puţin la aruncare. Avea vârf de fier şi hampă lungă de secţiune circulară,ulterior fiind prevăzută cu o curea fixată în centrul său de greutate pentru a-i da o forţă cât mai mare de aruncare. Partea metalică a lancei este mai mare decât a pilum- ului. Lancea era o armă folosită şi la vânătoare.
În secolul III d.Hr. lancea a înlocuit pilum-ul.

PROBA-II.doc

 

„Istoria este un produs organic al fiinţei umane, am putea spune că trebuie să o tratăm, deci în felul acesta, ca ceva inerent, ca ceva ce trebuie asumat ca atare şi îmbunătăţit pe cât posibil. Dacă privim istoria ca un ansamblu o să constatăm că avem de-a face cu un depozit imens, cu aparenţă de haos, care trebuie pus în ordine, şi ordinea aceasta nu o poate face oricine, chiar dacă oricine poate îndrăzni.” Alexandru Zub

Comments

  • Nu sunt comentarii

Lăsaţi un comentariu

Guest Vineri, 24 Mai 2019