Postat de -

Postat de -

Postat de -

Postat de -

Postat de -

Postat de -

b2ap3_thumbnail_Proba-generala-3.jpg

Downloadează imagine

1: Cohortes (Cohortele) -> Reprezintă clădirile unde stăteau soldații 

2: Principia -> Reprezenta centrul administrativ și spiritual al legiunii. Intrarea principală era de obicei de dimensiuni monumentale și dădea în Via praetoria. Această zonă era folosită pentru parade și ceremonii oficiale, la un capăt găsindu-se o tribună unde ofițerul responsabil de acel eveniment se putea adresa celor prezenți. În centrul peretelui din fund era intrarea în altar, unde erau păstrate stindardele legiunii. El era despărțit de sala principală prin niște paravane. De o parte și de alta a altarului se aflau birouri, în timp ce dedesubt se găsea de obicei o pivniță care reprezenta vistieria legiunii.

3: Horreum -> Hambarele erau depozite unde erau păstrate alimente și alte lucruri, pe lângă cereale. Ele erau uscate și răcoroase, permițând depozitarea unor alimente pentru o perioadă mai lungă de timp, fără pierderi semnificative. Podeaua acestora era mereu ridicată deasupra solului, pentru a fi mai protejată de dăunătorii care ar fi putut ajunge la provizii.

4: Praetorium -> Reprezenta locuința legatului (comandantul legiunii, de obicei un senator foarte bogat) și a familiei sale. Era construită după modelul unei locuințe aristrocrate romane. Aici se găseau mai multe camere destinate unor activități publice și sociale, precum și camere particulare. Aveau de asemenea chiar și încălzire și băi proprii. Destul de des existau și curți mici care puteau reprezenta mici grădini.

5: Stabula -> Reprezintă grajdurile unde de obicei se aflau caii pentru luptă. Uneori se țineau și câteva duzini de câini de vânătoare

6: Ferrarius -> Atelierul fierarului era aproape de grajduri. Aici se potcoveau caii, se reparau armurile și armele defecte sau se confecționau  alte obiecte necesare tuturor (găleți, cuie, oale de gătit sau chiar și arme, dacă fierarii erau foarte pricepuți)

7: Balneum / Lavacrum -> Băile publice care reprezenta pentru romani mai mult decât un loc unde se spălau, era un mediu social important. Acestea erau atât de avansate încât se putea regla temperatura apei sau existau chiar și camere cu aburi. În cazul castrelor mari, în aceste băi se aflau diferite aparate sportive, devenind astfel adevărate centre de antrenament și relaxare

8: Valetudinarium -> Spitalele, construite după cunoștințele medicale știute la vremea aceea, erau locurile unde erau aduși soldații răniți sau cei care nu se simțeau bine.

9: Fabricas -> Unele castre aveau și ateliere. Aici se confecționau de obicei arcuri, săgeți pentru arcuri, obiecte din piele (hamuri de cai, apărători) sau alte lucruri folositoare.

10: Fossa -> Șanțul cu sau fără apă; acestea erau săpate în V și aveau o adâncime de circa 2 metri. Ele aveau ca scop să-i facă să-și scrântească glezenele pe cei care încercau să treacă de el.

11: Vallum -> Zidul care înconjura castrul și avea desigur, rol de protecție.  La început, acestea nu erau deosebit de înalte sau rezistente, iar în primele secole turnurile nu se proiectau înafara zidurilor, astfel încât să poată fi folosite pentru a trage asupra atacatorilor

Postat de -