Postat de -

In timpul campaniei, nevoia de a menţine armata bine echipată era una din cele mai mari preocupări ale comandantului. Chiar si pe timp de pace, era depus un efort considerabil pentru a oferi suficiente raţii soldaţilor.

Astfel, componentele de bază a dietei militare, consta în grâne(de obicei grâu), carne(de porc de cele mai multe ori), brânză, si vin acru(acetum) si nu vin normal, chiar şi legume, in general linte.

Postat de -

Soldaţii romani trebuiau să aibă o alimentaţie bogată în protein şi carbohidraţi, care să îi facă puternici şi rezistenţi.

Ei primeau raţii in fiecare zi care constau în diverse alimente precum orzul sau grâul, brânză, sare, oţet şi puţin vin. Din cerealele primite soldaţii faceau chiar şi pâine. De asemenea mancau şi diferite tipuri de carne precum porc, vită şi peşte. Pregăteau carnea şi o mâncau alături de o tocăniţă dacă primeau legume, sau simplă. Pentru a face rost de mai multă carne soldaţii la vânat unde prindeau prepeliţe, iepuri, mistreţi şi culegeau ciuperci.

Alimentatia.docx

Postat de -

Portia zilnica de mancare a unui soldat roman nu era intocmai foarte diversificata.

Dimineata soldatii serveau ceai cu paine, acest mic dejun se repeta zilnic, la pranz mancarea era mai diversificata, in fiecare zi avand aproape altceva,cum ar fi : carne cu varza, ciorba de fasole,bors de carne cu fidea si bors de carne cu macaroane. Cina constituia : ciorba de fasole cu sunca, bors de rosii cu orez, bors de cartofi cu arpacas sau ciorba cu fasole.

Deci, soldatul avea in fiecare zi masa asigurata cu toate cele necesare.

Proba-Generala-Nr-5.docx

Postat de -

Pâinea era cea mai importantă parte a mesei zilnice a unui soldat roman. Fiecare soldat primea câte o rație de grâu, din care urma să facă aluat. Pâinea se făcea în castru, în cuptoarele din zidurile acestuia, sau în pământ. Soldații completeau rația de pâine cu ouă, brânză și carne, de porc sau de vită, depinzând de regiunea în care erau, deși soldații prefereau carnea de vită, considerând că cea de porc este pentru barbari.

Când erau staționați într-o anumită regiune, soldații romani creșteau turme de oi, vite sau porci, practicând de asemenea agricultură cu legume și grâu. Masa lor de zi cu zi consta în porții de mâncare care le oferea multă energie, pe baza de carne și supe cu diferite feluri de legume. Când erau în campanii, cum ar fi cea din Galia, și rămâneau fără provizii, jefuiau pe oricine le ieșea în cale pentru mâncare.

proba-generala-5.docx

Postat de -

Dimineaţa se servea micul dejun numit iantaculum. Acesta era format de obicei din păine înmuiată în lapte covăsit cu miere şi din diverse fructe,nuci şi măsline.

Prânzul numit prandium era format dintr-un terci ,adică o fiertură din orz, mei,făină de năut sau fasole uscată..Această fiertură se numea pulmentum.Apoi serveau fie carne de vânat, fie peşte.La sfârşitul prânzului mâncau fructe,cum ar fi mere, pere, prune, piersici, caise,prune,gutui,cireşe,dude,mure,în funcţie de anotimp.

Cea mai copioasă masă era masa de seară,numită cena.Felul principal era format din o supă consistentă cu legume,cum ar fi morcovi,păstârnac,nap sau linte.De la această masă nu lipsea carnea,peştele sărat şi brânzeturile. Plăcerea mâncatului era continuată cu plăcerea unui pahar de băutură numită posca,care era un amestec de vin oţetit şi apă.

Atunci când nu se aflau în cazarme mâncarea lor consta mai mult din cereale ,şi anume boabele acestora pe care le-au prăjit pe plite sau pietre încinse şi măcinate ulterior,pesmet care era numit buccellatum sau terciul întărit,care avea rol de pâine.

Postat de -

Soldații aveau două mese principale: pranadium (micul dejun) și cena (cina). Pentru un soldat roman, alimentele de bază erau reprezentate de cereale (mai ales grâu), carne (de obicei cea de porc sau vită), brânză și vin acru sau oțet. Unele izvoare menționează ca băutură și berea. Fiecare dintre soldați își primea rația, urmând ca mai apoi să o pregătească alături de ceilalți 7 membrii ai conturbeniumului în cupotare construite în cazărmi sau în zidurile fortăreței, deoarece alimentele erau distribuite crude, întrucât nu existau bucătari care să se ocupe de hrana tuturor celor din castru. Cerealele erau de asemenea distribuite nemăcinate, ele fiind prelucrate de către soldați și transformate mai apoi în pâine integrală sau pentru a face din ele terci, supă sau paste. În afară de alimentele primate, soldații puteau vâna pentru a-și suplimenta rația.

Postat de -

Soldatii romani incarteruiti in provinciile romane, de exemplu Dacia,aveau hrana rationalizata. Astfel alimentul de baza il constituia graul, din care se facea paine dospita sau nedospita (1 kg pe zi era portia unui soldat) precum si terci sau biscuiti tari.

Carnea cea mai consumata era cea de oaie, capra, sau porc (in special slanina, din care 100 de grame reprezenta portia zilnica unui soldat).

Legumele erau si ele consumate (fasolea in special), precum si fructele, sau pasta din fructe.

Uneori, in meniul lor se regaseau turte de masline conservate, dar numai atunci cand venea un transport de suplimente de la Roma.

De asemenea, mierea era folosita in multe preparate, consumul fiind facilitat de productia mare de miere a dacilor, care erau mari apicultori.

Ca si bauturi, pe langa apa,mai consumau mied, must, precum si lapte sau vin (amestecat cu apa, maxim 1 litru pe zi).

Proba-generala-5--Vicus-Sapientium.doc