Postat de -

Asezarile civile cresteau repede in jurul bazelor militare romane, astfel ca soldatul roman avea mai multe posibilitati pentru activitati in timpul liber. De obicei era un amfiteatru in afara fortaretei, si in unele cazuri chiar langa fortului auxiliar, mult mai mic. Baile Publice ofereau un numar de facilitati, nu numai simpla igiena corporala, aceasta continea camera rece(frigidarium), camera calda(caldarium) si camere cu aburi. Diferitele metode de relaxare precum plimbari sau jocuri, precum si vanatoarea, in functie de dorintele fiecaruia.

Postat de -

Soldaţii primeau zile libere care le aduceau multă bucurie . Se trezeau la răsărit , faceau o serie de exerciţii fizice de înviorare ca să se păstreze în formă, iar apoi mergeau la masă unde, împreună , mâncau liniştiţi şi spuneau glume. După ce terminau de mâncat , se pregăteau de vânătoare (mistreţi, iepuri, vulpi, căprioare). În cadrul acestei activităţi se legau strânse prietenii între ei. După ce soldaţii luau un prânz consistent , se odihneau o oră sau două şi practicau sportul lor preferat , înotul. Apoi pentru relaxare mergeau la băi unde aveau saună şi apă termală sau sărată. Încheiau această zi cu petreceri la care le plăcea să bea mult vin şi la care luau parte de multe ori şi daci.

Ziua-libera.docx

Postat de -

Cand un soldat roman avea o zi libera si-o petrecea de pilda antrenadu-se pentru noile batalii ce aveau sa urmeze,devenind mai puternic. Soldatul scria scrisori catre parintii si frati aflati la mare distanta de el. Isi confectiona noi arme pentru a le folosi pe terenul de lupta.

Proba-Generala-Nr-6.docx

Postat de -

Soldații romani nu aveau mult timp liber. Erau ocupați cu serviciul militar. Totuși, le plăceau jocurile. Soldații adesea jucau jocuri de masă cu pioni și zaruri. Până în ziua de azi, arheologii nu au reușit să afle regulile acelor jocurilor de masă. Alte jocuri practicate de aceștia erau jocuri cu mingea, săritul coardei și jocurile de ghicit și de noroc, pe care aceștia le jucau chiar daca erau interzise.

Pe lângă diversele alte jocuri ale romanilor, ei mai obișnuiau să exploreze teritoriul din jurul castrului în care erau repartizați. Mergeau o dată pe lună, împreună cu comandantul castrului, la vânătoare în aceste teritorii, principalele animale vizate fiind căprioarele și mistreții. Vânătoarea era așteptată cu nerăbdare de toți soldații deoarece ei se simțeau uniți de această activitate.

După o lungă zi, unii soldați mergeau să se roage la zei, iar ceilalți mai povesteau pentru o scurtă vreme înainte să se culce.

PG6.docx

Postat de -

În timpul liber soldaţilor romani le făcea o deosebită plăcere să facă o plimbare în piaţa publică.După ce admirau minunatele statui,fântânile arteziene şi alte frumuseţi ale pieţei intrau în templu unde se închinau zeilor.Amfiteatrele erau principala atracţie deoarece aici puteau asista gratuit la diferite spectacole de teatru ,circ sau la luptele dintre gladiatori.Aclamau la nesfârşit pe acei mânuitori ai mai multor tipuri de arme,care îşi demonstrau dibăcia.Alteori urmăreau diverse jocuri cu bile ,cum ar fi,,Harpastum", ,,Trigon",,,Expulsim luden"sau,,Paganica pila".După spectacol mergeau în târg unde admirau frumoasele vase din ceramică,lut sau bronz şi minunatele obiecte de podoabă din os,bronz sau de aur,cum ar fi brăţări,cercei,fibule,inele.Apoi se înfruptau cu bucatele gustoase vândute de frumoasele dace şi savurau un pahar de vin sau de bere.Ziua se încheia cu vizita la băile publice.Aceasta nu avea doar scopul igienei ci şi al relaxării,precum şi al discuţiilor cu prietenii despre cum şi-au petrecut ziua liberă.

PROBA-VI.doc

 

Postat de -

Când un soldat scăpa de antrenamente sau de sarcini, găsea mereu cu ce să își ocupe timpul. Lângă orice fortăreață (uneori chiar lângă forturile auxiliare) exista de obicei un amfiteatru, loc destinat diverselor sporturi sângeroase (lupte de gladiatori sau cu fiare sălbatice), paradelor sau demonstrațiilor militare, lucruri de care aproape toți erau atrași.

Existau de asemenea băile publice care asigurau mai multe servicii decât igiena. În băi existau dispozitive pentru exerciții fizice sau locuri unde soldații se puteau întâlni cu alți camarazi. Aici, ei puteau să bea, să discute și să joace diferite jocuri, mai ales zaruri, joc de care romanii erau obsedați.

Un soldat putea să mai meargă să vâneze, putea să se roage la altare sau pur și simplu dormea, extenuat după mai multe zile grele.

Postat de -

Legionarii, asemenea cetatenilor romani, petreceau o mare parte din timpul liber la Jocuri, care erau aproape la fel de violente si sangeroase ca o batalie. Jocuri era denumirea data curselor, circului, spectacolelor cu animale salbatice si cu gladiatori tinute in arene. Unul dintre cele mai populare jocuri era cursa de care, unde existau patru echipe :verde, albastru, rosu, alb, dar nu existau reguli, astfel ca jucatorii puteau juca necinstit.

Romanii apreciau si piesele de teatru. Cele mai populare erau povestile comice, cu muzica si dans. Multi soldati care erau suficient de bogati pentru a avea cal personal, vanau in timpul liber. 

Legionarii aveau zile libere mai ales in urma unor victorii si de asemenea primeau o zi libera pentru a celebra ziua de plata prin sporturi si jocuri, soldatii fiind platiti de trei ori pe an.

Proba-generala-6--Vicus-Sapientium.doc