Postat de -

Eu cred că cele mai importante situri din Dacia romană sunt, după părerea mea,Ulpia Traiana Sarmisegetusa, aceasta fiind însăși capitala provinciei, situate la 40 km de Sarmisegetusa dacică, Napoca, o "perlă a nordului" Imperiului Roman ,Porolissum, capitala provinciei Dacia Porolissensis și o zonă importantă de apărare a granite nordice a Imperiului, orașul roman Apulum, actuala Alba Iulia, și Tibiscum, unde se află ruinele unuia din cele mai importante situri dacice.

Postat de -

Cele mai importante situri romane din provincia Dacia sunt:
1. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
Capitala provinciei romane Dacia, sediul guvernatorului provinciei, al aparatului administrativ, fiscal,militar,economic şi religios.
2. Oraşul roman Porolissum
Oraş roman stabilit în anul 106 d.C. Devine capital provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. . Este unul dintre cele mai mari şi bine păstrate situri din România.
3. Castrul roman de la Potaissa
Castrul Legiunii a V-a Macedonica construit de această legiune în anul 168.
4. Limes-ul roman de la Napoca
Situri romane din judeţul Cluj care aparţin sistemului graniţei de nord a Daciei romane, compusă din turnuri, fortificaţii sau baraje artificiale precum cele de la Bologa, Hodişu, Negreni,Gherla şi Căşeiu
5. Alburnus Maior (Roşia Montană)
Mină de aur fondată de romani în timpul Împăratului Traian atestată pentru prima oară în anul 131
Am ales aceste 5 situri ţinând cont de importanţa administrativă , economică ,strategică şi militară pe care au avut-o în cadrul provinciei romane Dacia. Noi credem că ele sunt reprezentative pentru provincia Dacia şi sunt cele mai strălucite realizări ale romanilor de aici. Promovarea acestor obiective turistice ar trebui să reprezinte, după părerea noastră, o importanţă naţională pentru autorităţile statului român pentru ca ele să atragă cât mai mulţi turişti.

Top-5-Situri-romane_20131207-142747_1.docx

Postat de -

1.) Forificatie de pamant din satul Chinari, comuna Santana, Judetul Mures, dupa parerea mea este o fortificatie foarte importanta din Dacia, cara a rama si astazi in picioare.
2.) Necropola tumulara din satul Cipau, orasul Cipau, este datata inca din perioada Hallstat C.
3.) Asezare civila din sat Cecalaca din comuna Atintis, asezarea este La Tau din epoca romana timpurie dintre secolele I-III.
4.) Mormintele tumulare de la Cecalaca din sat Cecalaca, comuna Atintis.
5.) Pumnalul de plumb de la Cund « Paraul izvorului rece » din satul Cund, comuna Bahnea, localizat in « Paraul izvorului rece »- este un sit foarte important inca si astazi pastrat in foarte buna stare, iar cu acest pumnal comuna Bahnea se mandreste.

Proba-Generala-Nr-7.docx

Postat de -

Ulpia Traiana Sarmizegetusa–cel mai important sit roman,capitala provinciei Dacia.Oraș de tip colonia, întemeiat de împăratul Traian, care conține toate elementele specifice așezărilor urbane romane: cele două axe-kardo maximus (N-S) și decumanus maximus (E-V); forul; amfiteatrul; schola gladiatorum (cazarma gladiatorilor), zona civilă, temple. Așezare importantă de cca.20000 locuitori.

Porollisum-situl este unul dintre cele mai mari şi bine păstrate din acea perioadă.A fost capitala provinciei Dacia Porolissenis în vremea împăratului Hadrian. Foarte bine documentat arheologic: două castre, vama romană (statio portorii), edificii civile, temple apeducte și marele amfiteatru (amphiteatrum castrenses), Porolissum având o populație numeroasă, de cca.20000 locuitori.

Apulum-este cel mai important centru cultural, militar și economic din Dacia romană, fiind constituit de fapt din două orașe, care aveau împreună cca.35000 locuitori. Foarte interesant este castrul Legiunii XIII Gemina amplasat pe platoul Cetate, arheologii descoperind și palatul guvernatorului consular.

Potaissa –importantă așezare civilă și militară, de cca.20-25000 locuitori. Importantă datorită castrului în care a fost cantonată Legiunea a V-a Macedonica, întins pe o suprafață de 23,75 ha, fiind cercetate și temple, ateliere de olari și pietrari, necropole și o cella vinaria (complex de producere și păstrare a vinului).

Alburnus Maior-cea mai mare altitudine a unei așezări din Dacia romană. Deosebit de importantă pentru studierea dreptului roman, a mineritului, vieții cotidiene datorită celor 25 tăblițe cerate (tabulae ceratae) descoperite aici între 1786-1855. De asemenea, se păstrează urmele exploatărilor romane (galerii) din masivul Cetate sau zona Zeus.

20131207-103333.proba-generala-7docx

Postat de -

PROBA VII Castre romane din Dacia

Cele mai importante castre romane de pe teritoriul Daciei sunt: Sarmizegetusa, Porolissum, Apullum, Potaissa şi Drobetadeoarece au fost importante centre militare, urbane, administrative, politice, economice, comerciale şi religioase.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala Daciei romane. Ruinele oraşului se găsesc în localitatea Sarmizegetusa, judeţul Hunedoara. Castrul a fost construit iniţial cu scop militar,dar apoise dezvoltă construindu-se numeroase clădiri administrative, religioase,publice,amfiteatru,forum, capitoliu şi necropolă. Timp de două secole a fost centru politic şi administrativ al provinciei Dacia. Sarmizegetusa a avut şi o importanţă strategică, prin ea trecând drumul ce venea de la Dunăre făcând legătura cu extremul nordic al provinciei.În timpul lui Hadrian este denumită Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, iar în timpul lui Alexandru Severus i se adaugă epitetul de metropolis.

Apullum, fostă capitală a dacilor apuli, devine în perioada romană cel mai mare oraş din Dacia. Era amplasat pe teritoriul de astăzi al municipiului Alba Iulia. Construirea castrului a fost determinată de cantonarea în această zonă a Legiunii a XIII-a Gemina . Castrul va deveni reşedinţa guvernului general al celor trei Dacii. În timpul împăratului Marcus Aurelius a fost ridicat la rang de municipiu, iar mai târziu devine colonie. Avea rolul de a păzi teritoriul aurifer şi drumurile de transport ale aurului către Roma. A fost un important centru economic, administrativ, politic şi militar în care se afla comandamentul suprem. Aici erau construite numeroase palate, temple, apeducte, fântâni publice şi amfiteatru. Era cea mai prosperă colonie, supranumită Chrysopolis, adică oraşul de aur.A fost şi un important nod al căilor de comunicaţii, aici întâlnindu-se drumul imperial ce traversa Dacia de la sud la nord, cu calea de acces în regiunea auriferă din Apuseni, cu drumul ce venea dinspre Defileul Oltului şi cu drumurile dinspre Târnave. Fiind amplasată pe Mureş, făcea legătura cu Tisa şi apoi cu Dunărea. Contiună să existe şi după retragerea aureliană, până la edificarea Bălgradului, Alba Iulia de azi.

Porolissum, centru militar de graniţă, a fost stabilit de împăratul Traian în anul 106 d.Hr., pentru a apăra trecerea principală dinspre Munţii Carpaţi (Meses) spre Dacia Porolissensis. A fost situat pe teritoriul actual al satului Moigrad- Porolissum, comuna Mirşid din judeţul Sălaj. În anul 124 d. Hr., devine capitala provinciei romane, Dacia Porolissensis. A devenit important centru comercial ce facilita schimburile comerciale dintre romani şi barbari. La început construit din lemn, după o jumătate de secol centrul militar creşte în dimensiuni şi a fost reconstruit din piatră. În acelaşi timp devine o regiune cu populaţie civilă. La sfârşitul secolului al II- lea d. Hr. se continuă procesul de dezvoltare demografic şi urbană,fiindui atribuit statutul de municipium. Bogata reţea de drumuri, construită în acea zonă, înlesnea legăturile comerciale şi culturale cu alte provincii. Construit iniţial ca şi centru militar, Porolissum va deveni un puternic centru urban, economic, comercial şi politic.
Potaissa a fost cea mai mare fortificaţie romamnă din Dacia. Castrul a fost construit în timpul războaielor marcomanice, în anul 168 d.Hr, fiind sediul Legiunii V Macedonica. A fost situată pe platoul dealului cetăţii ce domină astăzi partea de nord- vest a oraşului Turda, din judeţul Cluj. A fost cel mai mare castru de legiuni, cu funcţionare îndelungată în Dacia. A fost ridicat la rangul de municipiu în timpul împăratului Septimius Severus, şi la cel de colonie de către împăratul Caracalla.
Drobeta a fost primul castru roman din piatră ridicat în Dacia în anii 103- 105 d.Hr., de către împăratul Traian. A fost situat pe partea estică a actualului municipiu Drobeta Turnu Severin. A fost castru roman de apărare şi important centru militar şi politic. A fost construit ca şi punct strategic, pentru a asigura paza podului lui Traian de peste Dunăre. În anul 121 d.Hr. este declarat municipiu, în timpul lui Hadrian şi apoi colonie, în anul 193 d.Hr. în timpul lui Septimius Severus. Drobeta este considerat primul centru urban cu importanţă militară, economică şi religioasă din regiunile Olteniei, şi al treilea din Dacia, după Sarmizegetusa şi Apullum.
Siturile romane reprezintă o mare valoare istorică nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru întrega omenire. Pentru restaurarea şi punerea lor în valoare ar fi necesară realizarea unui proiect care să aibe ca scop introducerea lor în circuitul turistic naţional şi internaţional.

PROBA-VII.doc

 

Postat de -

După părerea noastră, cele mai importane 5 situri arheologice din provincia Dacia sunt:

1. Ulpia Traiana Sarmizegetusa – fiind în trecut capitala Daciei romane, reprezintă un sit important pentru noi, întrucât ne ajută să aflăm mai multe despre strămoșii noștri din trecut. Oraşul fondat de împăratul Traian dispunea de o zonă imensă în jur care se întindea de la Zlatna până la Dierna (port la Dunăre). Această uriaşă întindere de pământ semnifica faptul că metropola şi oamenii săi de afaceri deţineau şi controlau comerţul de la Dunăre, agricultura din fertila vale a Mureşului şi nu în ultimul rând profiturile aduse de minele de aur din Munţii Apuseni.

2. Castrul roman de la Buciumi – acest castru este împânzit de ruinele unor turnuri romane de apărare, răspândite pe dealurile și în pădurile din jurul ei, reprezentând adevărate izvoare istorice.

3. Situl roman din parcul Ion Luca Caragiale (Cluj) - este singurul loc unde se vede pentru prima dată evoluția urbană a orașului roman Napoca

4. Tibiscum – aici avem Ruinele unuia dintre cele mai mari oraşe antice de pe teritoriul Daciei, transformată în Provincie Romană. Fiind studiat de arheologi, el a scos la iveală magazine, ateliere, temple şi clădiri impunătoare, semn că aici s-a dezvoltat o adevarată metropolă a vremurilor de demult.

5. Cetatea Argamum – fiind prima așezare de pe teritoriul românesc atestata într-un izvor antic. A fost fondată de către coloniștii greci, urmând ca din secolul I să intre sub stăpânire romană, devenind un port de escală al navigatorilor ce mergeau în nord. Cercetările sunt la început, însă situl s-a dovedit a fi un adevărat izvor istoric, găsindu-se cuptoare artizanale, un complex funerar, monede, vârfuri de săgeată, lingouri de bronz.

Postat de -

Dupa parerea noastra cele mai importante cinci situri arheologice din Dacia sunt:

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
A fost capitala Daciei romanizate, astfel si nucleul activitatii daco-romane. Aici gasim ceasurile solare dacice, iar Capitoliul de aici, avea o functie dubla, atat religioasa, fiind consacrat unei triade de zei: Jupiter, Juno si Minerva, cat si functie politica, in aceste domenii fiind centrul provinciei romane.

Cetatea Piatra Craivii
Este una dintre cele mai importante situri deoarece aici s-a refugiat in anul 106 regele dac Decebal dupa caderea Cetatii de Scaun in urma asediului condus de Traian. Ulterior el a parasit cetatea si ajuns din urma de cavaleria romana, s-a sinucis, dar cetatea v-a ramane un punct de aparare a Sarmizegetusei, fiind construita pe o mare inaltime si urmarind sa fie aparata din 3 parti in mod natural.

Apulum
A fost unul dintre cele mai importante centre ale stapanirii romane de pe teritoriul Daciei, deoarece aici a fost construit castrul Legiunii a XIII-a Gemina (106-271), care avea rol de a pazii tinutul aurifer si drumul de transport al aurului catre Roma. Prima denumire a asezarii a fost Apoulon venind de la denumirea dacilor apuli.

Capalna
A fost ridicata cel mai probabil la mijlocul secolului I i.Hr de catre regele Burebista, fortificatia fiind unul din punctele esentiale in primul razboi daco-roman (101-102). Fiind ocupata de romani, iar ulerior incendiata, dat chiar si asa, a oferit o sumedenie de obiecte gasite de carte arheologi si care acum se afla la Muzeul "Ioan Raica" din Sebes.

Drobeta
A fost asezarea dacica, ocupata de romani in urma primului razboi daco-roman (101-102), a devenit un important centru mestesugaresc si comercial. Romanii au construit aici podul peste Dunare, cunoscut ca Podul lui Traian, ale carui ruine se vad si azi.

Proba-generala-7-Vicus-Sapientium.doc