Postat de -

b2ap3_thumbnail_Screenshot_1_20131210-155753_1.png

Am ales această imagine a sitului arheologic și castrului roman de la Porolissum (azi aflat în județul Sălaj, în comuna Mirșid), capitala Daciei Porolissensis, pentru a promova afișul de expoziție dedicată armatei romane,ținând cont de importanța acesui castru. Tabăra romana de la Porolissum, initial oraș de origine romana, apoi tabără militară, bloca trecerea din exterior, prin Munții Carpați, către Dacia Porolissensis. Se știe că sediile trupelor romane, pe tot cuprinsul Imperiului erau castrele, iar acesta din imagine este unul bine păstrat și vizitat de turiști. Imaginea reprezintă Porta Praetoria, orientată către granite Imperiului roman, unul din cele mai importante puncte de apărare a Daciei romane.

Downloadează imagine

Postat de -

b2ap3_thumbnail_coif.jpg

Noi am ales obrăzarul de coif, descoperit la Sarmizegetusa Regia, deoarece noi credem că un coif reprezintă cel mai bine armata romană, obrăzarul fiind purtat de soldați alături de coif la parade militare. Unicitatea și frumusețea piesei o face potrivită pentru o expoziție despre armata romană. Faptul că odată obrăzarul a fost purtat de un soldat îi atrage pe oameni și mai ales pe copii, care sunt atrași de aceste piese militare.

Obrzarul-de-coif.doc

Downloadează imagine

Postat de -

b2ap3_thumbnail_istorici.jpg

Vestigiile romane au fost descoperite, in doua straturi, sub o fabrica din secolul XVIII pe un santier de 50 de metri patrati.

O portiune dintr-o cladire civila din perioada romana, cu un altar dedicat zeului Silvanus, a fost descoperita de arheologii clujeni pe strada Stefan Octavian Iosif.
Am ales acest sit, deoarece credem ca are un rol important in faptul sustinerii ca in acele vremuri se soldatii si restul oamenilor se rugau zeilor, unul dintre acestia fiind zeu : Silvanus.

Proba-Generala-Nr-8.docx Downloadează imagine

Postat de -

Castrul de la Porolissum este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România, fiind construit în 106 d.Hr., în acest castru fiind cantonați cca.5000 de soldați din trupele auxiliare. Lângă acest castru s-a dezvoltat o așezare civilă, care a primit titlul de municipium sub împăratul Septimius Severus iar garnizoana de la Porolissum a coexistat cu așezările dacilor din zonă. Fiind un sit unde arheologii au început săpăturile din anii 1970, se pot observa instalațiile militare dar și locuințele civile, respectiv, templul lui Liber Pater și amfiteatrul astfel încât acest sit poate deveni un obiectiv turistic extrem de valoros.

b2ap3_thumbnail_8.jpg

Porta praetoria-castrul legionar de la Porolissum (Moigrad)

Downloadează document Downloadează imagine

Postat de -

b2ap3_thumbnail_maris.jpg

Casca era un mijloc individual de apărare în luptă.Aceasta era prevăzută cu inscripţii legate de numele posesorului sau al unităţii de luptă din care făcea parte.
Coifurile folosite în Imperiul Roman, mai ales în primele două secole, erau cele numite de tip Haguenau şi de tip Weissenau. Primul tip (Haguenau) avea o calotă din fier sau din bronz cu marginea îngustă în zona frontală ,mai proeminentă în dreptul urechilor şi cu apărătoare de ceafă orizontală, având avantajul de a rezista la loviturile armelor. Casca de tip Weissenau avea calota alungită până la baza craniului şi în faţă un ieşind de protecţie. Prezenta proeminenţe în zona urechilor şi apărătoare de ceafă oblică şi arcuită. Ulterior a apărut un nou tip (Niederbiber), cu apărătoare de ceafă care ajungea până la baza gâtului. Calota era întărită pe partea superioară cu o placă şi acoperea fruntea până la sprâncene. Apărătoarele de urechi erau fixate de calotă, protejând tot obrazul, ăsând liberi ochii, nasul şi gura. Aceasta era împodobită cu decoraţiuni fiind folosită de către cavalerie.
Căşti ale soldaţilor romani au fost descoperite şi pe teritoriul judeţului Mureş.

Downloadează document Downloadează imagine

Postat de -

b2ap3_thumbnail_DSCF5029_20131208-134443_1.jpg

In imagine avem o placa de marmura descoperita in apropiere de Poarta a IV-a a Cetatii Alba Carolina. Este defapt vorba despre o "Secunda Rudis"-simbol al libertatii la gladiatori. Pe placa , observam conturul unui centurion roman.Prezenţa sabiei de lemn şi a inscripţiei în limba latină de pe placă ne precizeaza că este vorba despre un gladiator eliberat şi prezent în interiorul castrului, pentru a-i antrena pe soldaţi. Am ales acest basorelief deoarece ne ofera informatii despre posibilitatile gladiatorilor in urma dobandirii libertatii, fiind reprezentat aici una din pozitiile sociale favorabile de catre acestia.

Downloadează imagine

Postat de -

b2ap3_thumbnail_Proba-generala-8--Vicus-Sapientium.jpgb2ap3_thumbnail_Proba-generala-8--Vicus-Sapientium_20131206-145954_1.jpg

Aceste fragmente, fac parte dintr-un ansamblu de tablite, create cu aproape 2.000 de ani in urma, fiind si astazi pastrate la Muzeul Judetean de Istorie din Brasov. Monumentul de unde provin tablitele a fost ridicat in cinstea Iuliei Mamea, mama Imparatului Sever Alexandru, cea care pana in anul 235 a condus destinele statului roman, alaturi de fiul ei. Ctitorii edificiului au fost soldatii de origine dacica ce lacuiau in acele locuri. Astfel aceste placute sunt marcate de dualitatea natiunii romanesti, prin maretia Romei si munca dacilor.

Downloadează imagine